Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert pentru omul liber (Live Stream)

Publicat: miercuri, 1 Aprilie 2020 , ora 12.08


Suntem izolați, dar continuăm să fim liberi prin muzică. Acest gând stă la baza următorului concert din Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez & Friends" transmis live de la Sala Oglinzilor, Forumul German Sibiu, pentru publicul aflat în carantină. Recitalul programat joi, 2 aprilie 2020, de la ora 18:00 este susținut de Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Monica Florescu (pian) și poate fi urmărit pe LivestreamRomania.ro.


Încă de la începutul perioadei de carantină, Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez and Friends" aduce muzica în casele celor care până acum obișnuiau să umple Sala Oglinzilor pentru concertele din fiecare lună. Recitalurile continuă și în săptămânile următoare, într-o serie dedicată integralei sonatelor de Ludwig van Beethoven pentru violoncel și pian. Inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu este sprijinită de Forumul German Sibiu și LivestreamRomania.ro prin implicarea pro bono a acestora.


"Muzica a devenit o formă de rezistență pe timp de carantină, nu neapărat împotriva coronavirusului, cât izolării și sentimentului de singurătate. Ceea ce se întâmplă acum în Italia vine ca o dovadă că în prezența muzicii nu mai suntem nici singuri, nici constrânși. Oameni care nici nu se cunoșteau ies la ferestre într-un concert spontan și colectiv, fără precedent. Muzica este cea care ne ține și pe noi fericiți, ca familie, în casa noastră, iar energia și bucuria pe care o simțim când cântăm vrem să o împărtășim mai departe cu publicul, căruia îi simțim foarte mult lipsa" spun Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev.


Program:


  • Robert Schuman - "Visare", "Copil adormind" și "Poetul vorbește" din "Scene din copilărie", op. 15

  • Șerban Nichifor - "Charleston"

  • Astor Piazzola - "Rio Sena"

  • Ludwig van Beethoven - Sonata pentru violoncel și pian nr. 3 în la major, op.69


Următoarele concerte din seria dedicată integralei sonatelor pentru pian și violoncel de Ludwig van Beethoven:


  • Concert pentru o prințesă din Arad (9 aprilie 2020)

  • Concert pentru omul (din) interior (16 aprilie 2020)


Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez & Friends"

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii "Florescu - Fernandez & Friends", un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte "full house" în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală "Florescu - Fernandez & Friends" propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală "Florescu - Fernandez & Friends" ajunge inclusiv la București.

Concertul face parte din seria "Odae cum harmoniis", un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.