Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul 'I Love Lipatti' 2020, ediția a IV-a - ONLINE

Publicat: joi, 19 Martie 2020 , ora 17.45

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", organizează în perioada 19-22 martie 2020 cea de-a IV-a Ediție a Festivalului "I Love Lipatti"- ONLINE.

Festivalul "I love Lipatti" a debutat în urmă cu patru ani, fiind conceput de Directorul fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti", pianista și regizoarea Alice Barb, prima ediție având loc în Anul Centenarului nașterii celui mai mare pianist român din toate timpurile, Dinu Lipatti. Festivalul a reunit la fiecare ediție muzicieni, muzicologi și conferențiari de marcă ai scenei culturale românești, iar programul muzical a cuprins, încă de la început, lucrări compuse de Dinu Lipatii, unele dintre ele în premieră absolută. Tot în edițiile anterioare au fost realizate în premieră două Integrale Lipatti - Integrala lucrărilor pentru pian solo și Integrala lied-urilor create de el.

Situația excepțională în care ne aflăm anul aceasta ne obligă să fim responsabili și să susținem eforturile tuturor celor care luptă pentru viețile și sănătatea noastră. In aceste momente de cumpănă credem cu tărie că menirea Casei Artelor "Dinu Lipatti" este cu atât mai importantă cu cât bucuria și lumina transmise prin Artă și Muzică reprezintă o alinare pentru cei afectați de această pandemie, dar și de împlinire și bucurie sufletească pentru cei rămași acasă.

Ediția de anul acesta a Festivalului "I love Lipatti" se va desfășura pe rețelele de socializare administrate de Casa Artelor "Dinu Lipatti" - Facebook, YouTube și Instagram - și va fi dedicată împlinirii, în 19 martie 2020, a 103 ani de la nașterea celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti, dar și aniversării a doi ani de existență de la înființarea Centrului Cultural de Excelență Casa Artelor "Dinu Lipatti" de către Primăria Municipiului București.

Pe parcursul fiecărei zile de Festival vor fi făcute postări, din două în două ore, cu fotografii, mărturii, scrisori, fragmente din volumele apărute în Colecția "Esențial", Interviuri din revista "Prima Iubire Muzica", Expoziții digitale despre viața, familia și cariera lui Dinu Lipatti, filmul "Sonata pentru omul Bun" dedicat lui Dinu Lipatti și vom transmite Recitaluri Extraordinare live, dar și înregistrări de la edițiile anterioare ale Festivalului. Acest demers relevă și susținerea pe care Casa Artelor "Dinu Lipatti" o oferă compozitorilor, interpreților și culturii române, înscriindu-se în circuitul internațional.

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb.

Îi așteptăm cu mare drag pe toți cei ce iubesc Arta și Muzica să ne fie alături și să urmărească a IV-a Ediție a Festivalului "I Love Lipatti"- ONLINE.


Programul celei de-a IV-a Ediții a Festivalului "I Love Lipatti" - ONLINE:

JOI, 19 MARTIE

09:00 - La mulți ani, Dinu Lipatti! 103 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor Dinu Lipatti

Audiție: Dinu Lipatti - Concert în la minor op. 16 pentru pian și orchestră de Edvard Grieg -Alceo Galliera, Philarmonia Orchestra - Londra, 1947

10:00 - La mulți ani! Centrului Cultural de Excelență "Casa Artelor Dinu Lipatti" la împlinirea a 2 ani de activitate

11:00 - Festivalul "I love Lipatti" - 19-22 MARTIE 2020 - Ediția a IV-a - ONLINE - Program

13:00 - Expoziție "Dinu Lipatti, Viața și opera"

15:00 - Fragment din Memorii "Strada Povernei 23" de Valentin Lipatti.

17:00 - Interviu cu pianista Mădălina Pașol din Revista "Prima Iubire Muzica", nr 6 - în pregătire

19:00 - Evocare Director fondator Alice Barb despre Dinu Lipatti și împlinirea a 2 ani de activitate a "Casei Artelor Dinu Lipatti"

Recital Extraordinar Live pe Facebook cu pianista Mădălina Pașol.

În Program: Dinu Lipatti, Domenico Scarlatti, Frédéric Chopin, Johann S. Bach.

VINERI, 20 MARTIE

11:00 - Audiție: Dinu Lipatti - Concert în la minor op 54 pentru pian și orchestră de Robert Schumann - Ernest Ansermet, Orchestra Swiss Romande - Geneva, 22 februarie 1950

13:00 - Fragment din volumele de "Scrisori" de Dinu Lipatti, Colecția "Esențial"

15:00 - Mărturii despre Dinu Lipattii ale contemporanilor săi

17:00 - Interviu cu flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu și pianista Verona Maier din Revista "Prima Iubire, Muzica" Nr.2

19:00 - Recital Extraordinar cu flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu și pianista Verona Maier, înregistrare din cadrul Ediției a III-a a Festivalului "I love Lipatti".

În program: Dinu Lipatti, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Tiberiu Brediceanu

SÂMBĂTĂ, 21 MARTIE

11:00 - Audiție: Dinu Lipatti - Concert în Do major nr 21 K467 de W.A. Mozart - Herbert von Karajan, Swiss Festival Orchestra, 1950

13:00 - Fragment din volumele de "Scrisori" de Dinu Lipatti, Colecția "Esențial"

15:00 - Mărturii despre Dinu Lipattii ale contemporanilor săi

17:00 - Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu din "Prima Iubire, Muzica" Nr. 5

19:00 - Recital Extraordinar cu pianistul Viniciu Moroianu, înregistrare din cadrul Ediției a III-a a Festivalului "I love Lipatti".

În program: Dinu Lipatti - fragmente din "Integrala pieselor pentru pian solo"

DUMINICA, 22 MARTIE

11:00 - Filmul documentar "Sonată despre omul bun" semnat de Ruxandra Țuchel și Ruxandra Drăgulinescu, o producție TVR, 2013

13:00 - Fragment din volumele de "Scrisori" de Dinu Lipatti, Colecția "Esențial"

15:00 - Mărturii despre Dinu Lipatti ale contemporanilor săi

17:00 - Yvette Carbou, director Casa de discuri Solstice despre CD-ul Ultimul Recital al lui Dinu Lipatti din 16 septembrie 1950 Besaçon - interviu realizat de muzicologul Irina Hasnaș.

19:00 - Audiție: Dinu Lipatti - Ultimul Recital (CD Casa Solstice - 2019)

În program: Johann S. Bach, W. A. Mozart, Franz Schubert, Frédéric Chopin.