Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Coregrafa Miriam Răducanu, compozitorul Eugen Doga, pianista Adela Liculescu și Editura Humanitas primesc premiile speciale ale Galei Premiilor Radio România Cultural, ediția XX

Publicat: luni, 2 Martie 2020 , ora 9.12

Premiile speciale ale ediției aniversare cu numărul XX a Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc luni, 30 martie 2020, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, sunt:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ - coregrafa MIRIAM RĂDUCANU

Miriam Răducanu este "Măiastra", așa cum a numit-o Gigi Căciuleanu, prinzând, într-un cuvânt, esența a ceea ce reprezintă ea pentru evoluția dansului modern în România.

Considerată drept unul dintre cei mai influenți artiști români, Miriam Răducanu face parte dintre creatorii care depășesc granițele unui anumit domeniu. A fost mentor și profesoară a mai multor generații de dansatori, descoperind și formând personalități artistice, precum Gigi Căciuleanu și Gheorghe Iancu. Celebrele ei "Nocturne", începute în anii 60 la Teatrul "Țăndărică", au fost prezentate în turnee internaționale - la Edinburgh, Londra, Beirut, Roma, Tunis, Santiago de Chile, Berlin, Budapesta.

PREMIUL RADIO ROMÂNIA CULTURAL 20 - editura HUMANITAS

Editura Humanitas a reprezentat, în anii 90, un adevărat fenomen cultural, cu un impact important asupra formării unei conștiințe civice, deficitare în anii comunismului la noi. Un singur exemplu: primul titlu al editurii Humanitas, "Fenomenul Pitești" de Virgil Ierunca, apărea în februarie 1990 și s-a vândut în peste 120.000 de exemplare. Cu doar 2, 3 luni înainte, dacă erai prins citind o astfel de carte, ajungeai imediat în beciurile Securității. Acesta a fost începutul. De-a lungul celor 3 decenii de existență, Humanitas a rămas mereu pe teritoriul valorilor și a continuat să fie ceea ce și-a propus din prima clipă: un instrument de educație a spiritului.

PREMIUL LUX MUNDI - compozitorul EUGEN DOGA

Compozitorul Eugen Doga este membru al Academiei de Științe din Republica Moldova, al Academiei Internaționale "Petru I" din Sankt-Petersburg (Rusia), al Academiei de Arte și Științe, Salzburg (Austria). În 1998 a primit Medalia de aur "Omul secolului XX" (SUA).

Celebrul său vals, din filmul "Gingașa și tandra mea fiară", a fost recunoscut de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere ale secolului al XX-lea.

PREMIUL CELEBRÂNDU-L PE BEETHOVEN - pianista ADELA LICULESCU

Tânăra pianistă Adela Liculescu a fost invitata specială, în ianaurie 2020, a concertului inaugural din suita "Anul Internațional Beethoven", organizată de Orchestrele și Corurile Radio, pentru a interpreta "Imperialul", de Ludwig van Beethoven.

În 2018, la trei ani de la câștigarea Concursului Bösendorfer, cu Concertul nr. 2 de Beethoven, a devenit "artist oficial" al celebrei fabrici de piane. Este absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și are un palmares impresionant de premii: în 2018 a câștigat premiul I la Prix du Piano Berna (Elveția), în 2017 a fost distinsă cu premiul I și premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaționale Brahms din Europa - la Pörtschach (Austria) și Detmold (Germania).