Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Alberto Veronesi, invitat la pupitrul dirijoral în spectacolul 'Otello' de pe scena Operei Naționale București

Publicat: miercuri, 19 Februarie 2020 , ora 13.08

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 22 februarie 2020, începând cu ora 18:30 spectacolul "Otello" de Giuseppe Verdi. Regia artistică, decorul și luminile poartă semnătura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alberto Veronesi, în calitate de invitat al primei scene lirice a țării. Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga.
Creația verdiană a reprezentat prin excelență o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, "Otello" s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidențiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci și prin trăirile tulburătoare și puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Un soi de complot al familiei și prietenilor a stat la baza noii opere a lui Verdi; cei care au luat parte la el au fost Giuseppina Strepponi, editorul Giulio Ricordi și poetul, compozitorul și libretistul Arrigo Boito. Profesionalismul și hotărârea lui Boito au reușit să-l convingă pe Verdi că tragedia lui Shakespeare era subiectul perfect, cel pe care compozitorul îl căuta de ani întregi.

Verdi demonstrează cu "Otello" că numai pe un libret bun se poate realiza o muzică bună. El spune chiar: Dacă nu mi-ar fi teamă că devin utopic, aș fi tentat să afirm că pentru a obține perfecțiunea posibilă a unei opere muzicale, ar trebui ca același om să fie autorul și al versurilor și al muzicii. Concluzia unanimă era că niciodată Shakespeare nu a avut vreun comentator mai demn decât Verdi.

Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Naționale București: "Eu fac o cercetare minimalistă scenografică, în sensul că spațiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezintă Ciprul, care poate reprezenta Veneția și tot ceea ce este ; e o cercetare care vrea să se sublimeze și să se înalțe în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar să povestim situații umane, situații foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, răul, binele... Spre exemplu, răul și binele se confruntăîn această operă între Desdemona și Iago, de acord ? Otello este o victimă, o victimă a răului ; chiar și Desdemona este o victimă a răului,dar confruntarea dintre bineși rău este reprezentată de Iago-Desdemona. În această confruntare, eu vreau să centrez atenția publicului pe acțiunea scenică și pe dramă, mai mult, pe psiho-drama acestei povești."

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).