Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Filarmonicii de Stat 'Transilvania' sub bagheta lui Valentin Uryupin

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 9.28

Programul serii de vineri, 17 decembrie 2020, se va desfășura sub bagheta lui Valentin Uryupin, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși ai generației sale și câștigător al Premiului I la ediția din 2017 a Concursului Internațional de Dirijat "Georg Solti" de la Frankfurt. Ca solist invitat îl veți putea asculta pe clarinetistul elvețian Daniel Bachmann, deținător al mai multor premii și distincții internaționale. În program, Concertul pentru clarinet de Carl Nielsen și Simfonia nr.4 în do minor de Dmitri Șostakovici.


Prima parte a serii va fi dedicată Concertului pentru clarinet de Carl Nielsen
, cel mai mare compozitor al Danemarcei. Despre el, mult apreciatul dirijor contemporan Paavo Järvi afirmă: "Pentru mine, Nilsen este unul dintre ginganții muzicii secolului al XX-lea care, în mod prea puțin justificat, a fost neglijat de o mare parte a instutițiilor muzicale din lume. Este nedrept ca muzica lui să fie atât de puțin cunoscută, ținând cont de faptul că acest compozitor s-a afirmat drept unul dintre cei mai inovatori creatori de muzică pe care acest secol (cu referire la secolul al XX-lea) i-a scos la lumină."

Cu o creație în care se resimt pe alocuri influențe beethoveniene și brahmsiene, ținând totuși prea puțin seama de convenții, muzicianul danez a reușit să își dezvolte un stil pe care să îl exprime într-un limbaj muzical puternic individualizat, acest lucru făcând dificilă tocmai încadrarea sa într-un curent muzical bine determinat. Dar cert e faptul că Nielsen se înscrie înscriindu-se pe bună dreptate în categoria compozitorilor cu o puternică viziune modernistă asupra muzicii.

Concertul pentru clarinet și orchestră
, op. 57 este o lucrare din ultima perioadă de creație a compozitorului, fiind o lucrare de maximă virtuozitate, în care solistul Daniel Bachmann poate să-și demonstreze pe deplin posibilitățile tehnice.

A doua parte a concertului conține Simfonia nr.4 în do minor de Șostakovici. Dmitri Șostakovici s-a format în perioada de experiment artistic ulterioară Revoluției Bolșevice din 1917, iar Simfonia nr. 4 este considerată una dintre cele mai "moderne" lucrări ale sale.

Simfonia nr.4 este o vastă lucrare tragică, pe care Șostakovici a retras-o de pe pupitre în timpul repetițiilor. Controversa din jurul motivelor unui astfel de gest nu s-a rezolvat niciodată: putea fi teama compozitorului de reacția autorităților în fața unui asemenea limbaj radical; dar putea fi și presupusa ostilitate a lui Fritz Stiedri (pe atunci dirijorul principal al Filarmonicii din Leningrad). Indiferent de ce l-a determinat pe compozitor să facă această alegere, prima audiție nu a avut loc decât pe 30 decembrie 1961, la Marea Sală a Conservatorului din Moscova, sub bagheta lui Kirill Kondrașin.

Între simfonia precedentă și aceasta Șostakovici a așteptat șase ani. Suntem îndreptățiți să privim Simfonia nr. 4 drept prima simfonie adevărată (în scop și amploare) scrisă de Șostakovici după absolvirea conservatorului (cu Simfonia nr.1). Probabil Șostakovici voia să demonstreze că și compozitorii moderniști erau capabili să urmeze linia simfonismului eroic, de unde dimensiunile mari ale piese și ale orchestrei. Și mai posibil este însă că Șostakovici își dorea o sinteză între tendințele cele mai inovatoare ale muzicii sale de la acea vreme și conceptul tradițional al simfoniei.


Informații despre artiști

Valentin Uryupin

Câștigătorul Premiului I la ediția din 2017 a Concursului Internațional de Dirijat "Georg Solti" de la Frankfurt, Valentin Uryupin este unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși ai generației sale. Cariera sa dirijorală este împărțită între scena de concert și teatrele de operă, în paralel evoluînd frecvent și în calitate de clarinetist solist.

În 2015, Valentin Uryupin a participat la cursurile de măiestrie susținute de regretatul Kurt Masur, fiind distins imediat după aceea cu Premiul I la Competiția Rusă de Dirijat din Moscova, apoi cu Premiul III la Concursul de Dirijat "Mahler" de la Bamberg. Din 2011 Valentin este dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna a Operei din Perm, iar în 2015 a fost numit Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov-pe-Don.

A fost invitat să dirijeze Deutsche Sinfonieorchester Berlin, SWR Symphonieorchester din Stuttgart, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Simfonică "Giuseppe Verdi" din Milano, Teatro Massimo din Palermo, Badische Staatskapelle, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra della Svizzera Italiana, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, Frankfurter Operns- und Museumsorchester, Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, Tapiola Sinfonietta, Orchestra Simfonică Academică de Stat "Evgheni Svetlanov", Orchestra Națională Rusă, Teatro Real din Madrid, Orchestra Simfonică Națională RTÉ din Dublin, Teatrele Mariinsky și Mihailovski din Sankt-Petersburg, Orquesta Filarmónica de Jalisco, Filarmonica "Transilvania", Filarmonica din Novosibirsk și Filarmonica Ural. A colaborat cu muzicieni ca Teodor Currentzis, Yuri Bashmet, Ghenadi Rojdestvenski, Joyce DiDonato, Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter și Vladimir Jurowski.

Printre orchestrele la pupitrul cărora se va afla în concertele următoare regăsim debuturile cu Teatro Comunale Bologna, Operele din Stuttgart și Frankfurt, Filarmonica Olandei, Orchestra Simfonică Flamandă din Antwerp, New Japan Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Osaka, Orchestra della Toscana, dar și numeroase invitații la orchestrele cu care a lucrat deja și activități cu orchestre și opere din Rusia. Repertoriul lui Valentin include peste 30 de opere și balete și un catalog complex de lucrări orchestrale, inclusiv lucrări contemporane ale unor compozitori ca John Adams, Giya Kancheli, Henri Dutilleux, Jörg Widmann și Kuzma Bodrov.

Pe lângă angajamentele ca dirijor, Valentin își continuă și activitatea de clarinetist, susținînd concerte și cursuri de măiestrie în Rusia, Europa, SUA, Japonia și Singapore. Este deținător de premii la peste 20 de competiții internaționale de profil, printre care și cele de la Geneva, München, Ghent și Beijing. Valentin Uryupin a absolvit Conservatorul din Moscova, unde a studiat clarinetul cu Evgheni Petrov și dirijatul cu Ghenadi Rojdestvenski.


Damien Bachmann


Născut în 1991, clarinetistul elvețian Damien Bachmann a studiat cu profesori renumiți la nivel internațional, François Benda la Basel, Harri Mäki la Academia "Sibelius" din Helsinki și Michel Westphal la Geneva. A participat, de asemenea, la cursurile de măiestrie susținute de Andreas Sunden, Thomas Friedli, Wenzel Fuchs, Bernhard Röthlisberger, Lorenzo Coppola, Kilian Herold și Paolo Beltramini.

A fost distins cu premii la competiții naționale și internaționale, ca Premiul I și două premii speciale la Concursul Internațional pentru Instrumente de Suflat "Gheorghe Dima" (Cluj-Napoca, 2015), Premiul I la Concursul Internațional de Clarinet "Béla Kovács" (Békéscsaba, 2015), Premiul I la ediția a 38-a a Concursului Național de Interpretare Muzicală din Elveția, Premiul I și Premiul Publicului la ediția a 10-a a Concursului Național din Jura (Elveția), Premiul III la ediția a 10-a a Concursului Internațional pentru Clarinet din Carlino (Italia), Premiul III la prima ediție a Competiției pentru Clarinet din Cehia.

Damien beneficiază de sprijinul Fundațiilor "Friedl Wald", "Marescotti" și "Hirschmann", iar în 2013 a primit, la Zürich, Premiul "Pour-cent culturel Migros". În 2014 a câștigat bursa Fundației "Evamaria Schenk" (Zofingen), în 2015 cea mai înaltă distincție în muzică de cameră din partea Fundației "Dienemann" (Lucerna), iar în 2013 prestigiosul "Basler Förderpreis" al Fundației BOG (Basel).

Ca solist a colaborat cu Orchestra Simfonică din Basel, Orchestra de Cameră din Zürich, Orchestra Națională de Cameră din Armenia, Filarmonica din Argovia, cu Cvartetele Aviv, Casal, Terpsycordes, Gerhard, cu pianiștii Fazil Say și Christian Chamorel.

Ca instrumentist de orchestră a cântat cu Orchestra Simfonică din Berna și colaborează cu Orchestra de Cameră din Geneva, Orchestra della Svizzera Italiana și Orchestra Simfonică din Basel.