Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Europalia România - Reprezentația unică a spectacolului Traces, sold-out la Bruxelles, vine la București

Publicat: luni, 6 Ianuarie 2020 , ora 11.31

Spectacolul TRACES, prezentat în premieră mondială în cadrul EUROPALIA ROMÂNIA în luna decembrie a anului trecut, va avea o reprezentație unică în 9 ianuarie, la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, deschizând astfel turneul internațional al companiei Ultima Vez / Wim Vandekeybus.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Teatrul Național "I.L. Caragiale" București și Europalia Arts Festival Bruxelles.

"Institutul Cultural Român este onorat să prezinte și la București spectacolul de dans contemporan TRACES. Este unul dintre proiectele cu mare impact în EUROPALIA ROMÂNIA, dar și pentru public. Un spectacol exploziv, de muzică și dans, TRACES este o colaborare reușită România - Belgia, așa că ne bucurăm să putem prezenta la București acest spectacol intens, plin de energie", a declarat Mirel Taloș, președinte interimar al ICR.

"Toate reprezentațiile spectacolului TRACES au fost sold-out în Belgia. Producția este unică pentru că vorbește despre relația dintre om și natură și despre faptul că în România există ultimele păduri virgine din Europa", a declarat Andreea Căpitănescu, curator al proiectului. "Muzica are un rol important , fiind inspirată de cea autentică românească, reorchestrată, iar coregrafia este co-creată de dansatori, reprezentând o reîntoarcere a coregrafului Wim Vandekeybus la ceea ce l-a consacrat", a adăugat ea.

Conceptul lui Wim Vandekeybus abordează o revenire la corp, la reacția instinctivă, la energia imediată care a dictat ritmul primelor sale spectacole. Viziunea ține cont și de realitatea contemporană, complexă, haotică și contingentă a corpurilor, TRACES simbolizând explorarea urmelor naturii pe care corpul le-a uitat.

"Concertul dansat" al lui Wim Vandekeybus este pus în scenă cu zece balerini, conduși de o coloană sonoră originală, realizată de Trixie Whitley, Marc Ribot, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky și Daniel Minsteris.

Compania Ultima Vez a fost fondată în 1986 de coregraful, regizorul de scenă și cineastul Wim Vandekeybus. De la înființare, Ultima Vez și-a dezvoltat activitățile în calitate de companie internațională de dans contemporan cu sediul la Bruxelles și în Flandra.

Wim Vandekeybusest s-a născut la Herenthout, pe 30 iunie 1963. După studii liceale, Wim Vandekeybus a plecat la Louvain, pentru a studia psihologia. În 1985, a obținut o audiție la celebrul coregraf Jan Fabre care i-a oferit un rol în "The Power of Theatrical Madness". Un an mai târziu, Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez. Primul său spectacol, "What the Body Does Not Remember", a devenit un succes internațional. În toate producțiile sale atât de diferite, Ultima Vez rămâne fidelă propriului limbaj de mișcare. Tensiune, conflict, corpul cu care se confruntă mintea, riscuri și impulsuri. De fiecare dată, pasiunea, intuiția și instinctul vor lua o altă formă în spectacolele sale.

EUROPALIA

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediție a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 și implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.