Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Alberto Veronesi, invitat la pupitrul dirijoral în spectacolul 'Nabucco' de pe scena Operei Naționale București

Publicat: luni, 6 Ianuarie 2020 , ora 13.17

Opera Națională București prezintă vineri, 10 ianuarie 2020, începând cu ora 18:30 spectacolul "Nabucco" de Giuseppe Verdi, în regia lui Hero Lupescu, scenografia George Doroșenco, coregrafia Doina Andronache, asistent de regie Cristina Costescu, maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alberto Veronesi, în calitate de invitat al primei scene lirice a țării.Spectacolul "Nabucco" de Giuseppe Verdi este una dintre cele mai longevive creații din istoria Operei Naționale București. Pentru această producție, regretatul regizor Hero Lupescu, unul dintre cei mai apreciați creatori de spectacole din istoria teatrului liric românesc, obișnuit să lucreze cu ansambluri mari, a reușit să dea o personalitatea deosebită Corului, transformându-l într-un singur personaj, la fel cum era perceput rolul său în teatrul antic. Astfel, Corul sau vocea unui popor subjugat, execută simultan aceleași mișcări, ca o singură ființă, are aceleași aspirații și sentimente ca o personalitate distinctă. Pe de altă parte, soliștii ca reprezentanți ai ideilor pe care le transmite opera, sunt în majoritatea timpului statici, ca niște statui impunătoare, ca niște măști care declamă, ca niște mașinării simțitoare. Cadrul scenografic creat de George Doroșenco, deși alcătuit din elemente de decor simple, dar uriașe, exprimă megalomania personajului principal, temutul rege Nabucodonosor. Premiera operei pe scena bucureșteană în luna octombrie a anului 1987, a reprezentat un act revoluționar din partea artiștilor de atunci ce a reușit să transceadă în timp, rămânând în repertoriu vreme de 30 de ani.

"Născută sub o stea favorabilă, cum însuși compozitorul o considera, Nabucodonosor de Giuseppe Verdi, operă pe un libret de Temistocle Solera, e destinată nu succesului, ci entuziasmului. Prima capodoperă verdiană, amestec de grandoare și patetism, de trufie, ură, mânie, cruzime și fatalitate, cu excesul ei de ritmuri amenințătoare, cu alămuri pe rând heraldice, războinice, funebre, cu inegalabilele coruri, cu arii avântate, pline de dramatism, cu scene spectaculoase, suscită din ce în ce mai mult atenția în ultima vreme. După o perioadă de absență de pe scenele lirice, Nabucco trezește din nou pasiuni, e jucată cu săli arhipline, un bilet în plus înseamnă o izbândă teribilă: cel puțin aceasta este atmosfera din jurul spectacolului montat la Opera din București, în regia lui Hero Lupescu. Un Nabucco în linie "clasică", mai puțin îndrăzneț față de cel de la Cluj-Napoca, sub aspectul teatralității - al dramatismului efectelor, al picturalității și monumentalității unor detalii. Cadrul hieratic sugerat de subiectul biblic, acest subiect devenit din seara premierei (9 martie 1842, Scala din Milano) parabolă a libertății, are măreție și tensiune, fior mitologic și vizionarism, asprime și deșertăciune, un ton de austeritate suverană, exact în proporția necesară pentru a nu înăbuși desfășurarea dramei, dând astfel un relief în plus portretisticii. Fiindcă, dacă Nabucco nu excelează în motivație psihologică (evoluția personajului principal, cuceritorul rege al Babilonului, de la cruzime fanatică la ipostaza pacifistă e convențional argumentată din punct de vedere literar), ea înfățișează eroi străbătuți de patimi, personalități puternice, alcătuite parcă din linii frânte. Ele sunt caracterizate mai ales prin efecte dramatice, "incandescente", patosul muzicii cerându-se completat de atribute teatrale pe măsură." - Costin Tuchilă - "România literară"

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).