Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzică veche românească cu Ansamblul Anton Pann, la Festivalul EUROPALIA România

Publicat: miercuri, 11 Decembrie 2019 , ora 17.17

Muzica Principelui Cantemir va fi interpretată de către Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann, în fața publicului european, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, prin intermediul unui turneu absolut special - "Cantemir Melo by Anton Pann Ensemble". Concertele vor avea loc în perioada 13 - 15 decembrie 2019, după cum urmeză: vineri, 13 decembrie, ora 20.00, la De Centrale, Ghent (Belgia), sâmbătă, 14 decembrie, ora 20.00, la Le Phénix Valenciennes (Franța), și duminică, 15 decembrie, ora 19.30, la Salle Breughel Vieux, Genappe (Belgia). Pentru interpretarea pieselor vor fi utilizate fotocopii după manuscrisele lui Dimitrie Cantemir, precum și variantele de transpunere din notația creată de principe. Instrumentele folosite sunt oud, kanun, daire, bansuri, duduk, dar și instrumente specifice orchestrelor de cameră - vioară, violoncel și flaut.

Integrala compozițiilor muzicale sub semnătura Principelui Dimitrie Cantemir a fost înregistrată, în premieră în România, de către Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann. A rezultat dublul CD, Cantemir Melo, care a fost lansat într-o ediție princeps, la sfârșitul anului 2018."Este pentru prima dată în România când se înregistrează integrala pieselor care sunt atestate de toți cercetătorii că aparțin, cu siguranță, Prințului Dimitrie Cantemir. Ca în toate proiectele noastre, am combinat o muncă minuțioasă de documentare și cercetare de manuscrise, pentru o recuperare istorică necesară, cu provocarea și bucuria de a recrea pentru publicul de azi sound-ul secolului al XVIII-lea, pe care îl vom și aduce pe scenă", spune Constantin Răileanu, doctor în muzică, dar și în teologie, inițiatorul proiectului și coordonatorul Ansamblului de Muzică veche Anton Pann.

La concertele Cantemir Melo din cadrul Festivalului EUROPALIA România, alături de Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann (Constantin Răileanu - voce, percuție - daire, kanun, dirijor și orchestrator, Sabin Penea - vioară, Alexandru Stoica - oud, Issam Garfi - flaut bansouri și ney, Andrei Nițescu - violoncel), se va afla pe scenă invitatul special Emmanuel Hovhannisyan (Armenia, duduk/flaut armenesc) și alți invitați, precum Ziya Tabassian, percuție, și Leonidas Palaskas, oud.

"Este o onoare și o responsabilitate să fim parte din agenda acestui festival ca reprezentanți culturali ai țării noastre. Participarea Ansamblului Anton Pann în cadrul Festivalului EUROPALIA România reprezintă o recunoaștere a evoluției artistice ascendente a grupului și, în același timp, un moment propice pentru inițierea unui dialog inter-cultural într-un cadru adecvat mult mai extins. Avem astfel ocazia să susținem și să îmbogățim prin participarea noastră oferta și demersurile culturale inițiate de Institutul Cultural Român în afara granițelor", afirmă Constantin Răileanu. Coordonatorul ansamblului înființat în anul 2004 precizează: "Pentru seria de concerte din cadrul Festivalului EUROPALIA România, am propus mai multe proiecte din care a fost selecționat "Cantemir Melo" - un proiect de revalorificare interpretativă prin viziunea artistică românească a operelor muzicale aparținând principelui moldav Dimitrie Cantemir. Programul va cuprinde o selecție de compoziții ale acestui intelectual rafinat și constituie o fereastră culturală spre trecutul nostru intelectual din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, prin intermediul căreia publicul audient va putea corecta anumite informații posibil eronate sau distorsionate despre țara noastră."

Muzica Ansamblului Anton Pann își are sursele în manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locașurilor de cult, cât și din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați, precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli sau George Ucenescu.

"Din experiențele anterioare, am observat uimirea pozitivă a publicului din diverse state europene când a descoperit bogăția sonoră pe care o posedăm noi românii, precum și exotismul intelectual muzical la care nu avuseseră acces până atunci. Există, din păcate, o tendință de șablonare și etichetare, pe care noi am reușit să o contracarăm într-o oarecare măsură prin concertele pe care le susținem în afara granițelor, dar, prin astfel de participări internaționale, sperăm să reușim o capitalizare de atenție și de interes mult mai mare decât până acum. Sperăm că publicul european va primi muzica veche românească cu același interes pe care îl acordă muzicii de calitate savante sau nișate din alte zone ale lumii", consideră Răileanu.

Coordonatorul Ansamblului de Muzică veche Anton Pann alătură muzicii imagini reprezentative pentru țara noastră: "Colaborarea cu Muzeul Național de Artă al României constă în preluarea de la muzeu a unor imagini emblematice pentru creațiile artistice vizuale specifice culturii vechi românești și proiectarea video a acestora în cadrul concertelor noastre, pentru a oferi o combinație facilă de accesare a informațiilor culturale ce vor fi prezentate în cele trei seri de participare a ansamblului nostru. Imaginile sunt diverse și sunt specifice profilului cultural românesc și sud-est european."

Ansamblul Anton Pann a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică. Pentru a crea o experiență cât mai bogată pentru audiență, concertele Anton Pann sunt adesea însoțite de proiecții video, jocuri de lumini, inserții actoricești. Unele concerte se bucură de prezența unor muzicieni internaționali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserțiuni electro și jazz.

Dimitrie Cantemir (1673-1723), pe lângă activitățile sale politice, filosofice, teologice, geografice și literare, a fost cea mai importantă figură a culturii muzicale din sud-estul european și otoman din secolele XVII-XVIII. Polimat și poliglot, el realizează primul tratat științific al muzicii laice din vremea sa și lasă posterității cea mai bogată colecție de opere muzicale (365 de melodii, din care 20 de compoziții proprii). Dincolo de minunatul tezaur pe care l-a colecționat, Cantemir oferă informații importante despre stil, act componistic, interpretare și principii de realizare și funcționare a modurilor muzicale din vremea sa și din tradiție.

---------------------------

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediție a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 și implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

Fotografie de: Elena Roxana Rotaru