Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Conferințele Ateneului Român: Ana Blandiana și Marianne Birthler dezbat despre '30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier'

Publicat: marți, 3 Decembrie 2019 , ora 9.12

O dezbatere despre aniversarea a "30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier", susținută de două doamne profund implicate în societatea civică și politică din România și Germania, poeta Ana Blandiana și politiciana Marianne Birthler, va avea loc pe 9 decembrie 2019, de la ora 19.00, în cadrul seriei de Conferințe de la Ateneul Român. Dezbaterea va fi moderată de Matei Martin.

"În urmă cu 30 de ani, prin curaj, hotărâre și simț civic, oamenii din RDG și din România au dobândit libertate și democrație. La conferința de la Ateneu organizată cu acest prilej, se întâlnesc Marianne Birthler și Ana Blandiana - două personalități marcante, doi martori ai vremii. Amândouă au jucat un rol important în perioada schimbărilor politice, dar și ulterior, în procesul de analizare a nedreptăților regimurilor comuniste. Aștept cu interes acest schimb de idei bazat pe experiențe diferite, precum și învățămintele pe care le putem trage pentru prezent și pentru viitor!", a declarat E.S. domnul Meier-Klodt, ambasador al Republicii Federale Germania la București.

Pe 9 noiembrie 1989, căderea Zidului care a împărțit Berlinul de Est de cel de Vest din 1961, a ajutat la reunirea Europei și a fost începutul unei noi ere a libertății pentru milioane de europeni. Îndepărtarea Cortinei de Fier și căderea Zidului Berlinului, în urma cărora au fost reuniți 500 de milioane de oameni din est și vest, au reprezentat evenimente fără precedent în istorie. Conferința de la Ateneu, "30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier", este un omagiu adus spiritului civic al oamenilor care au obținut atunci independența.

"Căderea Zidului Berlinului, alături de celelalte victorii ale instinctului de libertate și democrație din spațiul imperiului sovietic, au dat o șansă nesperată popoarelor victime. Important e ca această oportunitate providențială să nu toropească vigilența unor popoare anesteziate timp de cinci decenii. Uneori mi se pare că speranța de ireversibilitate a regimului criminal bolșevic nu este suficient garantată", apreciază domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".