Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Spectacolul 'O scrisoare pierdută' revine pe scena Operei Naționale București

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2019 , ora 11.40

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 30 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul "O scrisoare pierdută", operă în două acte de Dan Dediu. Regia poartă semnătura lui Ștefan Neagrău, scenografia a fost realizată de către Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Opera "O scrisoare pierdută" de Dan Dediu a avut premiera absolută la Opera Națională București în anul 2012 și este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusă cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afectează acțiunea și limbajul specific dramaturgului, opera redă intențiile din comedia lui Caragiale.

Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul "O scrisoare pierdută" de pe scena Operei Naționale București: "Mi-a luat mult timp să reușesc conectarea la lumea lui Caragiale. După primirea libretului de la Ștefan Neagrău a durat cam un an până ce am reușit să găsesc ștecherul potrivit care să intre în priza atât de specială a "scrisorii pierdute".

Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucureștean și ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente după tango-uri de Gardel și Piazzolla. Atunci am exclamat: ăsta e Tipătescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor și inflexiunilor melodice balcanice; Cațavencu, versatil și alunecos într-un registru ce trece de la horă lungă și romanță la habaneră și french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova și peșrev turcesc;

Cetățeanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenești; Pristanda, fante de cartier cu năduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenții și reușită de simfonie; Mulțimea - o oaste de zevzeci chiuind și chefuind de zor. Și, bineînțeles, Zoe: platoșă mândră de bolero, ascunzând însă o oază de omenesc, de iubire și suferință sub chipul unui vals trist."

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).