Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Aniversarea Radio România, marcată cu fast la Sala Radio!

Publicat: luni, 28 Octombrie 2019 , ora 12.15

Pe 1 noiembrie, RADIO ROMÂNIA împlinește 91 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate. Aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio este marcată, ca în fiecare an, și de un concert-eveniment prezentat de Orchestra Națională Radio, înființată de dirijorul Mihail Jora în același an al inaugurării instituției.

Vineri, 1 noiembrie (19.00), sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, veți asculta unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian create vreodată: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră - de RAHMANINOV, în interpretarea solistică a pianistului HORIA MIHAIL.

După o perioadă de câțiva ani de depresie, cauzată și de aparentul insucces al primei sale simfonii (astăzi o lucrare foarte apreciată), Rahmaninov a creat "bijuteria" reprezentată de Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, care s-a bucurat imediat de un mare succes. Pasaje din creația sa au fost incluse în numeroase pelicule cinematografice și prelucrări au fost utilizate în cântece ale lui Frank Sinatra sau în celebrul "All by Myself", semnat de Eric Carmen.

Programul serii cuprinde și lucrarea compozitorului român FILIP LAZĂR: Ringul și Simfonia nr. 3 - numită și Simfonia cu orgă, semnată de CAMILLE SAINT-SAËNS. Lucrarea lui Saint-Saëns era considerată de acesta drept cea mai valoroasă creație a sa și a fost dedicată memoriei altui mare creator, Franz Liszt. Premiera absolută a avut loc la Londra, în 1886, sub bagheta dirijorală a compozitorului însuși.