Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul național extraordinar Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2019 , ora 9.14

Turneul național extraordinar Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia

Turneul național "Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo" își propune între 3 și 11 octombrie o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers și spectaculos, de la clasic la contemporan.

Turneul național va trece prin 6 orașe ale țării - Tulcea, Pitești, Alba Iulia, Arad, București și Bistrița și îi va avea în prim plan pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, într-un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În 2019, turneul Clasic la puterea a treia înseam povestea unei familii… profesionale. O familie compusă din muzicieni - elevii și studenții maestrului Cazacu - familie cu un număr de membri în permanentă modificare, o familie ce poartă numele VIOLONCELLISSIMO și poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violonceliști. În această formulă flexibilă și mereu surprinzătoare, familia "extinsă" Cazacu a cucerit scenele de la noi și din afară - cu recente apariții notabile la Paris, Luxemburg, Bruxelles, Beijing și Washington, dar și într-o apariție surprinzătoare în finala de la… Românii au talent.

În acest turneu național în premieră, VIOLONCELLISSIMO va aduce în fața publicului, alături de Marin Cazacu o parte dintre cei mai buni tineri violonceliști din România, artiști care au deja la activ numeroase prezențe naționale și internaționale de mare succes.

Deseori muzicienii își îndreaptă copiii spre studiul artei sunetelor, dar nu întotdeauna aceștia moștenesc talentul părinților. Uneori, atunci când această moștenire există, se întâmplă ca tinerii să își depășească părinții, în virtutea unor legi nescrise. Același fenomen se întâmplă cu profesorii care își îndrumă elevii în lumea artei. Uneori elevii devin mai celebri decât profesorii. Dar, întotdeauna, se bucură să se adune duminica, în jurul mesei, alături de mentorul lor și să cânte. O duminică simbolică, în 2019 purtând numele de Turneul național extraordinar Violoncellissimo, sub genericul Clasic la puterea a treia.

https://youtu.be/TwpbjyoZgr8

ITINERAR VIOLONCELLISSIMO

3 octombrie, ora 19 - Tulcea, Casa Avramide

4 octombrie, ora 19 - Pitești, Sala Filarmonicii

6 octombrie, ora 19 - Alba Iulia, Muzeul Principia (Piața Cetății)

7 octombrie, ora 19 - Arad, Palatul Cultural

9 octombrie, ora 19 - București, Sala Radio

11 octombrie, ora 19 - Bistrița, Sinagoga

Violoncellissimo

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali și foști studenți ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii și a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român - "un concert demn de cartea recordurilor", după cum a scris, la acel moment, presa. În 2013 și 2018, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată în două concerte extraordinare alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018, Violoncellissimo la Paris, Luxemburg, Bruxelles, Beijing si Washington, în 2018 și 2019.

Program muzical

Johann Schrammel - Marș

Tomaso Albinoni - Adagio

Georg Friedrich Haendel - Passacaglia

David Popper - Poloneza

Heitor Villa Lobos - Andante

Constantin Dimitrescu - Dans Țărănesc

Cornelia Tăutu - Da capo

Giovanni Sollima - Violoncelles, vibrez !

Ramin Djawadi - Game of Thrones

Carlos Gardel - Por una cabeza

Astor Piazzolla - Oblivion și Libertango

*** - Suita folclorică românească

Consuelo Velasquez - Besame mucho

Wilhelm Kaiser Lindemann - Mambo

Sabin Păutza (aranjament) - The Final Countdown

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Producător: Fundația Marconi pentru Comunicare, Relații Publice și Educație

Parteneri : Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Partener principal : BRD Groupe Société Générale.

Cu sprijinul: JTI, Borsec, Senia Music, Mercure Hotels

Parteneri culturali:

Orchestrele și Corurile Radio România, Casa Avramide, Teatrul "Jean Bart" Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Filarmonica din Pitești, Municipiul Alba Iulia, Centrul Municipal pentru Cultură Arad, Filarmonica Arad, Centrul județean pentru cultură Bistrița, Sinagoga din Bistrița.

Parteneri media: Radio România Actualități, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mișcarea de rezistență, Smart FM, MKlasika, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.