Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Imperialul lui Beethoven în concertul de deschidere a stagiunii a XIII-a

Publicat: luni, 9 Septembrie 2019 , ora 12.10

Filarmonica Pitești deschide noua stagiune, a XIII -a, joi, 12 septembrie 2019, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional. Alături de orchestra simfonică a instituției, dirijată de Florin Totan, revine, ca solist, pianistul Viniciu Moroianu, care va interpreta Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră în Mi bemol major, Imperialul, de Ludwig van Beethoven. În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 3 în Fa major, de Johannes Brahms.

Născut într-o familie de muzicieni, Florin Totan studiază arta dirijorală în București, la Academia de Muzică, perfecționându-se, ulterior, prin cursuri de măiestrie cu Sergiu Celibidache la München și Mainz, F. Ferrara la Siena și R. Schumacher la Berlin și Paris. Este câștigătorul concursurilor internaționale de gen din Austria și Germania. Întreprinde turnee concertistice în Franța, Italia, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Austria, Belgia, Elveția, Finlanda, Mexic, Egipt, Ecuador, Turcia, SUA, conducând renumite orchestre. Participă la festivalurile internaționale din Paris, Avignon, Bergamo ș.a. Din ianuarie 2000 este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea. A mai fost prezent la Filarmonica Pitești în stagiunile trecute, bucurându-se de aprecieri atât din partea publicului, cât și a orchestrei simfonice.

Cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, Viniciu Moroianu are un vast repertoriu pianistic, de la clasic la contemporani. De-a lungul carierei a câștigat importante concursuri internaționale, susținând peste 700 de concerte și recitaluri la Paris, Roma, Berlin, Veneția, Atena, Copenhaga, San Jose, Gray, Palm Beach etc. Are înregistrări la studioul "Electrecord" și la Casa de discuri Argora din Atena. A mai concertat la Filarmonica Pitești, ultima oară în 2017 la Centenarul "Dinu Lipatti".