Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul internațional 'Schubertiada-Dialog peste timp'

Publicat: luni, 26 August 2019 , ora 9.52

În perioada 31 august - 18 septembrie 2019, violistul Marius Ungureanu și chitaristul Costin Soare propun, sub egida Asociației Culturale Kitharalogos, un turneu inedit în 10 orașe din țară și Danemarca, proiect muzical-literar ce are în centru ideile de prietenie și dialog. Conceput ca un omagiu adus celui care a fost Petru Maier Bianu, cineast și scriitor, prieten apropiat al celor doi interpreți, turneul intitulat "Schubertiada-Dialog peste timp" are ca leit-motiv muzica marelui compozitor austriac, cu un program din care nu vor lipsi aranjamente după lied-uri celebre precum "Der Wanderer" sau "Der Leiermann", dar și o piesă de rezistență a repertoriului de violă/violoncel, "Sonata Arpeggione", una dintre capodoperele lui Schubert. Și pentru că cei doi interpreți au fost implicați de-a lungul timpului în proiecte de muzică contemporană (teatru instrumental, concerte cu orchestra, recitaluri camerale sau solistice), ideea de prietenie și dialog este întărită prin includerea în repertoriul turneului a unor lucrări compuse recent de câțiva dintre cei mai importanți compozitori români contemporani: Dan Dediu, Gabriel Mălăncioiu și mai tânăra Sânziana Dobrovicescu. Un concert încărcat de nostalgie în care amintirile depănate în romanul "Inventarul iernilor" de Petru Maier Bianu, rostite de Verona Maier, învăluite în sonoritatea caldă a duo-ului violă-chitară, vor intra în rezonanță cu emoțiile fiecăruia dintre cei prezenți.

Marius Ungureanu (www.mariusungureanu.de) este un muzician pasionat deopotrivă de lumea muzicii clasice, cât și a muzicii contemporane (cu zeci de prime audiții la activ), a improvizației, cu o experiență orchestrală de înaltă clasă (orchestrele din Zürich și Aalborg). Costin Soare (www.costinsoare.com), unul dintre cei mai apreciați chitariști concertiști de la noi, cu peste 250 de concerte în țară și străinătate, a suscitat prin proiectele sale interesul compozitorilor români care au scris în ultimii ani peste 15 lucrări noi peste chitară, cântate în primă audiție în cadrul Festivalului Internațional "Serile de chitară" (www.seriledechitara.ro).

Programul turneului

Danemarca

31.08 Aalborg / Centrul de Jazz, ora 17

1.09 Frostrup / Muzeul Kirsten Kjaer, ora 16

4.09 Grenaa / Centrul de meditație, ora 18

5.09 Sostrup / Mănăstirea Sostrup, ora 19

România

11.09 București / Palatul Suțu, ora 19, Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

13.09 Sighișoara / Sala de festivități a Municipiului Sighișoara, ora 18:30, Intrarea liberă

14.09 Mediaș / Biserica Evanghelică Sf. Margareta, ora 19, Intrarea liberă

15.09 Sibiu / Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor, ora 18, Intrarea liberă

17.09 Bistrița / Sinagoga, ora 19, Bilete la intrare

18.09 Bușteni / Centrul Cultural "Aurel Stroe", ora 18, Intrarea liberă

Pentru detalii, vă rugăm să accesați www.facebook.com/kitharalogos, www.costinsoare.com, www.mariusungureanu.de sau ne puteți scrie la kitharalogos@gmail.com .