Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Conacul Petre P. Carp celebrat cu un nou concert SoNoRo Conac

Publicat: miercuri, 24 Iulie 2019 , ora 15.17

La finalul lunii, pe 30 iulie, ora 19:00, va avea loc un nou concert SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp de la Țibănești. Acesta este cel de-al doilea concert SoNoRo la Țibănești, primul având loc acum șapte ani, când conacul fusese recent retrocedat și se afla într-o stare avansată de degradare. Anul acesta, concertul SoNoRo Conac revine pentru a celebra evoluția spectaculoasă a conacului Petre P. Carp, reabilitarea sa și transformarea într-un important centru cultural și meșteșugăresc pentru comunitate și pentru publicul larg interesat de promovarea patrimoniului cultural.

Programul concertului de la Conacul Petre P. Carp va cuprinde lucrările de Ludwig van Beethoven, Reinhold Glière, George Enescu și Edward Elgar în interpretarea unor muzicieni consacrați, precum Valentin Șerban, vioară, Răzvan Popovici, violă și Ella Bokor, violoncel.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470, iar după concert invitații sunt așteptați și la un cocktail.

Ansamblul conacului Petre P. Carp, monument istoric de importanță națională cuprinde conacul și parcul Petre P. Carp, anexele gospodărești, mausoleul familiei Carp și biserica Duminica Tuturor Sfinților. Ansamblul este o mărturie unică de coerență pentru organizarea socio-culturală din Moldova secolului al XIX-lea.

Clădirea Conacului Petre P. Carp este amplasată în grădina reședinței, actualmente parc, și este concepută încă de la primele faze de construcție într-o relație strânsă cu vecinătatea imediată și cea a peisajului și geografiei locului.

Moșia de la Țibănești a aparținut familiei Carp încă din sec. al XVII-lea când armașul Carp Lungul o cumpăra de la vistiernicul Enache, în anul 1646.

Conacul Carp a fost construit în jurul anului 1820, de către Ion Carp, având subsol, parter și un etaj. Pivnița conacului ocupă parțial perimetrul construcției și are o vechime mai mare de 1820 atestată atât de sistemul constructiv folosit, cât și de materialul pus în operă.

Întors de la studiile din Berlin, Petre P. Carp înfrumusețează domeniul și amenajează un parc în jurul conacului. În 1905, Petre P. Carp adaugă un al doilea etaj peste cele două niveluri existente și o terasă mare. În parcul conacului se află mausoleul familiei Carp, construit în stil neogotic, după planurile inginerului francez Gustave Eiffel. În 1949 domeniul trece în proprietatea statului comunist și abia în 2007 conacul este retrocedat familiei Sturdza în stare avansată de degradare.

.

Proiectul de arhitectură a început în 2008, într-o casă monument istoric în stadiu de ruină - conacul Petre P. Carp si a mizat pe recuperarea acestei proprietăți prin modalități de reciclare creativă, pe o schimbare de funcțiune, din reședință în centru de studiu pentru meserii tradiționale și arhitectură.

Astfel a fost generat proiectul "Batem fierul la conac!", numele sub care coexistă o școală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Țibănești (Iași), o suită de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale adosate Conacului Carp și o colecție de obiecte create în acest context.

"Odată cu Centenarul Petre P. Carp ne amintim cu nostalgie de seratele muzicale de la conacul Carp, de colaborarea pe tărâm muzical între pianistele Cella Delavrancea și Sevastia Carp, care știau să transforme locul într-un spațiu de reverie, să bucure și să anime viața timpului.

Totodată tradiția fanfarei locale perpetuată până în prezent și un trecut în care muzica era pretext de întâlnire, sunt motive suficiente pentru ca în anii care vin, conacul Carp și satul cultural Țibănești să redevină unul dintre locurile de întâlnire predilecte pentru studiul sunetului, pentru muzicieni și admiratorii lor.

Revenirea grupului Sonoro marchează un moment important din istoria conacului, tranziția către o stare în care locul poate oferi treptat, spații pentru desfășurarea unor activități culturale diverse în atât de interesanta întâlnire între rural și urban." declară arhitectul Șerban Sturdza, inițiatorul Proiectului Cultural "Batem fierul la conac!" și proprietarul ansamblului.

"Cum poate fi folosit un monument istoric degradat?, Cum poate fi reintegrat în viața comunității?, Cum se rezolvă problema proximităților?, Care sunt politicile pentru patrimoniu care se pot desprinde din acest studiu de caz și care pot fi preluate și folosite în alte situații?, Cum creezi circuite economice stabile?, Cum educi noile generații în problematica patrimoniului?, Cum intersectezi satul și orașul? iată câteva preocupări ale proiectului de restaurare-regenerare", povestește arhitecta Alexandra Mihailciuc, coordonatoarea Proiectului Cultural "Batem fierul la conac!"

"În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, ne întoarcem pe urmele primei ediții, moment în care am cântat la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Astăzi, s-a creat o efervescență înfloritoare în jurul conacului, mulțumită celor de la "Batem fierul la conac!" și domeniul a prins viață odată cu seria de ateliereorganizate în satul cultural Țibănești. Ne bucurăm săcelebrăm acest progres fantasticprintr-un concert luminos de muzicăclasicăși vă invităm săaflațiistoria acestui monument istoric, ce a fost integrat în viața comunității, care acum oferă un exemplu pentru alte clădiri de patrimoniu aflate într-o stare tristă, de deteriorare și care au nevoie de noi pentru regenerare." declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până pe 15 septembriedupă următorul program:

12 septembrie Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci, jud Galați

15 septembrie Conacul Ion Ghica de la Ghergani, jud Dâmbovița

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro