Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul Național 'Orgile României' - ediția I - Arad, Cluj Napoca, Alba Iulia, Mediaș, Sighișoara, Târgu Mureș, București

Publicat: vineri, 21 Iunie 2019 , ora 8.30

Turneul național "Orgile României" își propune la prima sa ediție o incursiune sonoră și vizuală în lumea acestui instrument, așa cum poate fi el descoperit în România. Turneul național va trece prin 7 orașe și va fi realizat de un tânăr organist român aflat la început de carieră, Vlad Vișenescu.

Turneul național "Orgile României" - ediția I - este dublat de o serie de sesiuni fotografice menite a pune în valoare aspectul general și detaliile instrumentelor aflate în bisericile în care vor avea loc concertele din acest turneu. Rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală virtuală on line care va fi prezentată pe site-ul turneului, www.orgileromaniei.ro .

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. În această primă ediție, vor fi cuprinse șapte instrumente foarte diferite din șapte orașe ale țării printr-o serie de recitaluri cu program muzical identic - lucrări Georg Muffat, J.S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, J. Brahms, Valentin Gheorghiu - având ca scop popularizarea acestor instrumente în rândul unui public cât mai larg.

Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru "Regina Instrumentelor" în ultimii 400 de ani, în versiuni care vor demonstra de ce tânărul muzician este deja invitat din perioada studiilor ca organist principal la una dintre importantele biserici de lângă Salzburg.

Perioada în care se va desfășura turneul este 1-11 iulie 2018, iar traseul va ajunge la: Arad-Biserica romano-catolică "Sfântul Anton de Padova", Cluj-Napoca - Biserica reformată centrală, Alba Iulia - Catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail", Mediaș - Biserica evanghelică "Sfânta Margareta", Sighișoara - Biserica mănăstirii dominicane, Târgu Mureș - Biserica romano-catolică "Sfântul Ioan Botezătorul", București - Catedrala "Sfântul Iosif ". Intrarea este liberă.

Turneul Național Orgile României este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Turneu Național - Orgile României

ediția I

Vlad Vișenescu - orgă

1 iulie, ora 19.30 - Arad - Biserica romano-catolică "Sfântul Anton de Padova"

2 iulie, ora 19 - Cluj-Napoca - Biserica reformată centrală

4 iulie, ora 19 - Alba Iulia - Catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail"

6 iulie, ora 19 - Mediaș - Biserica evanghelică "Sfânta Margareta"

8 iulie, ora 18 - Sighișoara - Biserica mănăstirii dominicane

9 iulie, ora 19 - Târgu Mureș - Biserica romano-catolică "Sfântul Ioan Botezătorul"

11 iulie, ora 19.30 - București - Catedrala "Sfântul Iosif"