Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Filarmonica de Stat Sibiu - concert 'Muzica Europei' în ziua Summit-ului

Publicat: miercuri, 8 Mai 2019 , ora 12.43

Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului sibian un eveniment cultural deosebit, o călătorie muzicală alături de doi dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor: W.A. Mozart și G.F. Händel. Concertul "Muzica Europei" este organizat pentru a marca Ziua Europei și, totodată, ziua în care se desfășoară la Sibiu Summit-ul UE. Concertul va avea loc joi, 9 mai 2019, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia. Evenimentul este unul public iar biletele se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu sau online, de pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

"Este un moment istoric atât pentru orașul Sibiu, pentru comunitatea locală, cât și pentru întreaga țară. Filarmonica de Stat Sibiu fiind una dintre cele mai importante instituții culturale din oraș, a pregătit un program special pentru acest concert, program ce cuprinde lucrări realizate de doi dintre cei mai apreciați compozitori europeni - W. A. Mozart și G.F. Händel" a declarat Laurențiu Străuț, manager interimar al Filarmonicii de Stat Sibiu.

"Divertisment în Re major pentru orchestră de coarde", "Simfonia nr. 21" de W.A. Mozart și Uvertura "Focuri de artificii" de George Frideric Händel sunt propunerile artiștilor sibieni pentru acest concert. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Popa.

Dirijor, compozitor și pianist, Radu Popa este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secțiile compoziție (clasa prof. univ. Adrian Iorgulescu) și dirijat orchestră (clasa prof. univ. Ludovic Bács). O contribuție esențială la formarea sa ca dirijor a avut-o și reputatul Erich Bergel.

Ca pianist a obținut succese pe plan național, fiind laureat cu "Lira de argint" la Concursul "Darclée" de la Pitești (1987), a concertat de două ori la Ateneul Român (Sala Mică) și a susținut un turneu în principalele orașe din țară. Radu Popa a debutat în viața muzicală ca dirijor încă înainte de încheierea studiilor, la Filamonica "Oltenia" din Craiova (1993). Promovat de Colegiul Criticilor Muzicali de pe lângă ATM, a avut o ascensiune exponențială, fiind invitat de toate filarmonicile din țară, inclusiv de Orchestra de cameră Radio cu care a realizat și imprimări speciale. A dirijat și peste hotare, fiind invitat trei ani la rând în Coreea de Sud, de fiecare dată cu altă orchestră. Din anul 2007 activează ca dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Timișoara.

Compozițiile sale, nu prea numeroase din cauza obligațiilor dirijorale, dovedesc totuși un condei exigent și selectiv. Lista cuprinde: Simfonia nr. 1 (1995) lucrarea sa de licență la absolvirea secției de compoziție, Cvartetul de coarde nr. 1 (1995), Sonata pentru două piane, lucrări diverse pentru ansambluri de cameră.

Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stata Sibiu (Sala Thalia, str. Cetății nr.3-5), între orele 10:00 - 12:00 și 13:00-16:00 și online, pe www.filarmonicasibiu.ro . Prețul unui bilet este de 20, 30, 40 de lei. Se acordă o reducere de 50 % pentru elevi, studenți și pensionari.