Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Feminin la puterea a 3-a: dirijoarea Tianyi Lu, pianista Alexandra Dariescu și compozitoarea Nadia Boulanger!

Publicat: luni, 25 Martie 2019 , ora 11.46

Nu se întâmplă foarte des să vedem o dirijoare pe podiumul de concert! Ultimul eveniment prezentat de Orchestra Națională Radio în luna martie aduce vineri, 29 martie (19.00), pe scena Sălii Radio două invitate speciale: dirijoarea de origine chineză TIANYI LUși pianista de origine română, care se bucură de o carieră internațională de succes, ALEXANDRA DARIESCU. Cele două propun publicului bucureștean un program special, ce cuprinde și creația compozitoarei franceze NADIA BOULANGER: Fantezia pentru pian și orchestră.

În 2019, lumea muzicală internațională comemorează 40 de ani de la dispariția Nadiei Boulanger (1887 - 1979), care este cunoscută nu doar pentru creațiile sale, ci și pentru faptul că a pregătit, ca profesor, pe cei mai importanți muzicieni ai sec. XX, cum ar fi Daniel Barenboim, Philip Glass, Astor Piazzolla, Quincy Jones, Michel Legrand etc. Printe elevii săi iluștri s-au numărat și pianistul român Dinu Lipatti, dar și compozitorul american Aaron Copland. Concertul de la Sala Radio va debuta cu lucrarea lui Copland Skyline din Music for a Great City(Orizont din Muzică pentru un mare oraș), creație inspirată de metropola new yorkeză.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta o altă lucrare celebră: Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă, creație a compozitorului ceh Antonin Dvoűák, cel mai îndrăgit compozitor european în Statele Unite ale Americii. Puțini sunt cei care știu căîn 1969, acum exact 50 de ani, Neil Armstrong lua cu el în Misiunea Apollo 11 pe Lună o înregistrare a Simfoniei Din lumea nouă, partitură pe care Dvoűák a compus-o în perioada în care era director al Conservatorului de la New York. Premiera absolută a simfoniei a avut loc în celebra sală de concerte Carnegie Hall din New York, pe 16 decembrie 1893, în interpretarea Filarmonicii din New York. Lucrarea este de departe cea mai cunoscută creație a lui Dvoűák și este în top 3 printre cele mai des interpretate și mai des înregistrate creații simfonice în Statele Unite.