Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Trubadurul' lui Verdi - în concert la Sala Radio!

Publicat: luni, 21 Ianuarie 2019 , ora 12.28
În continuarea tradiției instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a aduce în fața publicului, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu o distribuție de excepție, vineri, 25 ianuarie, 19.00, Orchestra Națională Radio prezintă celebra operă TRUBADURUL, ce poartă semnătura lui VERDI.

Una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului italian, IL TROVATORE (TRUBADURUL) a avut premiera la Roma, în 1853, un imens succes încă de la primele reprezentații, iar în primii 3 ani după premieră 229 de montări cu Trubadurul au fost puse în scenă în întreaga lume! Dragostea dintre o doamnă de onoare și un misterios trubadur, destinul unui copil răpit a cărui reală identitate este ascunsă, farmece și blesteme, dueluri și lupte, sentimente intense compun intriga uneia dintre cele mai cunoscute opere din toate timpurile.

Sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI - în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) - o veți aplauda pe soprana BRIGITTA KELE (în rolul Leonorei). Artista născută în România se bucură de un mare succes internațional, pe importante scene lirice ca Deutsche Oper am Rhein - Düsseldorf, Metropolitan Opera - New York, Opéra national de Paris, Opéra national du Rhin - Strasbourg.

Tenorul ADRIAN DUMITRU interpreteaza rolul lui Manrico, după ce în vara acestui an a fost invitat să cânte într-o producție cu opera verdiană Nabucco realizată pentru Festivalul de Operă de la Heidenheim (Germania). Director general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, baritonul FLORIN ESTEFAN va interpreta rolul Contelui di Luna. Solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca și a Operei Naționale București, mezzosoprana ANDRADA IOANA ROȘU va interpreta rolul Azucenei. Pe scena Sălii Radio îi veți aplauda și pe GELU DOBREA(Ferrando), MĂDĂLINA STAN (Ines), NICOLAE SIMONOV (Ruiz soldat și Un messo) șiMIHAI CÂRSTEA (Un vecchio zingaro). Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: CIPRIAN ȚUȚU.

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 - 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit Director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo.

Tenorul Adrian Dumitru este absolvent al cursurilor de masterat ale Universității Naționale de Muzică din București. Din anul 2009, este colaborator permanent al Corului Filarmonicii George Enescu și este membru al Corului Nihil Sine Deo. Adrian Dumitru susține numeroase concerte, recitaluri și spectacole de operă pe importante scene din țară și străinătate.

Soprana de origine română Brigitta Kele a fost solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, unde a abordat roluri celebre și în stagiunea 2011-2012 a colaborat cu Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf unde a interpretat rolul Mimì din opera La Bohème și rolul Nedda din Pagliacci, devenind ulterior invitată permanentă a ansamblului. Brigitta Kele a mai interpretat rolul Musetta din La Bohème la Opera din Paris și la Metropolitan Opera din New York, Nedda din Pagliacci la Opera din Paris, Opera d'Avignon ș.a.

Baritonul Florin Estefan a devenit solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, din anul al doilea de studii, la vârsta de 20 ani. În decembrie 2007, a fost absolvent - din prima promoție - la Cardiff International Academy of Voice. În 2012 a revenit ca solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, urmând să devină Manager General al renumitei instituții lirice în februarie 2015, fiind astfel cel mai tânăr director din istoria instituției.

Solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca și a Operei Naționale București, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu a beneficiat de o bursǎ de studii la Graz (Austria), unde a studiat cu Renate Behle. Artista stăpânește un amplu repertoriu de mezzosoprană, care include roluri verdiene complexe precum Azucena, Amneris, Ulrica, Eboli, Fenena ș.a.

Gelu Dobrea a colaborat cu Opera de Stat Brașov, Filarmonica din Arad, Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca, Opera Română din Iași, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica George Enescu din București, Opera din Cairo. Din anul 2011 este artist liric al Operei Naționale Române din Timișoara.

Soprana Mădălina Nicoleta Stan a susținut recitaluri și concerte în țară - Ateneul Român, Opera Naționala București, Sala Palatului, Sala Radio - precum și în Italia, Spania, Austria, Germania. Concertele vocal-simfonice pe scena Ateneului Român i-au oferit prilejul să se remarce în abordarea unor partituri celebre sub bagheta maestrului Cristian Mandeal (Răpirea din serai de Mozart, rolul Blondei) și a maestrului Jin Wang (Missa de Bernstein).

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.