Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena istorică a Ateneului Român

Publicat: marți, 27 Noiembrie 2018 , ora 9.05

Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Filarmonica "George Enescu", organizează pe 30 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, pe scena cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identității și culturii noastre, un Concert dedicat Centenarului Marii Uniri. La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis național, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va oferi un concert extraordinar, ai cărui protagoniști vor fi reprezentanții a două generații de mari muzicieni români, una a consacrării, cealaltă a afirmării. Orchestra va fi condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii și unul dintre cei mai valoroși artiști români de anvergură internațională, iar în ipostază de solist va apărea Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaționale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani. "Suntem bucuroși ca, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, să prezentăm un Concert de Gală, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel", subliniază maestrul Christian Badea, consilier artistic al Filarmonicii "George Enescu".

Programul Concertului Centenarului la Ateneul Român va cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc și universal, în spiritul zilei de sărbătoare. Cele două Rapsodii de George Enescu nu puteau lipsi, compozitorul nostru național fiind prezent în program cu două dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, care vor marca începutul și finalul concertului. O altă creație autohtonă a fost selectată din creația lui Alfred Alessandrescu, continuator al moștenirii enesciene în secolul XX - poemul simfonic Acteon. Pe lângă acestea, programul va cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanți și populari compozitori de anvergură universală - Serghei Rahmaninov și Georges Bizet. Daniel Ciobanu va interpreta îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea și Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecțiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

"Filarmonica George Enescu este onorată să organizeze Concertul Centenarului la Ateneul Român. De jur-împrejurul sălii, Fresca Ateneului prezintă geneza și evoluția poporului român, momentele sale de glorie și afirmare națională, care culminează cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în ultima evocare în culori. Sub cupola roșie, pe care ies în evidență numele celor mai ilustre personalități românești ale trecutului, a avut loc la 29 decembrie 1919 întrunirea Parlamentului României Mari, pentru ratificarea unirii provinciilor românești într-un stat național, suveran și independent. Pe 30 noiembrie vom asculta sonorități încântătoare într-un concert de gală pentru o aniversare a noastră, a tuturor românilor, în care cei prezenți vor fi martorii unui eveniment emoționant, de neuitat. La Mulți Ani, România!", declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".

Filarmonica "George Enescu" 150

"Concertul Centenarului la Ateneu"

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Vineri, 30 noiembrie 2018

Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Dirijor - Christian Badea

Solist - Daniel Ciobanu

Program

  • George Enescu - Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11
  • Alfred Alessandrescu - Poemul simfonic Acteon
  • Serghei Rahmaninov - Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43
  • Georges Bizet - Suita Carmen (selecțiuni)
  • George Enescu - Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11