Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Evenimente aniversare la Sala Radio

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 18.52

Împlinim 90 de ani de când reflectăm fără întrerupere cele mai importante evenimente din România și din întreaga lume. La 1 noiembrie 1928 a fost difuzată prima emisiune a serviciului public de radio, instituție ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune. În același an dirijorul Mihail Jora a înființat Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio.

La ceas aniversar, pe 1 noiembrie, Sala Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice din România, va fi gazda unei serii de evenimente dedicate celor 90 de ani aniversați de Radio România și de Orchestra Națională Radio.

La ora 18:30, în foaierul central al Sălii Radio are loc festivitatea de lansare a emisiunii de mărci poștale aniversare Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existență. Emisiunea filatelică este realizată de Radio România în parteneriat cu Romfilatelia.

De la ora 19:00, sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal, alături de Orchestra Națională Radio vor evolua încă două dintre cele șase formații muzicale ale instituției: Corul Academic Radio (dirijor Ciprian Țuțu) și Corul de Copii Radio (dirijor Răzvan Rădos).

Invitatul special al serii va fi celebrul violonist român Liviu Prunaru, concert-maestru al Royal Concertgebouw Amsterdam. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius Pachoud din 1694. Alături de Orchestra Națională Radio, Liviu Prunaru va interpreta: Jules Massenet -Meditație din opera Thaïs, Gabriel Fauré - Après un rêve pentru vioară și orchestră și Henryk Wieniawski - Poloneza în La major.

Cea de-a doua parte a serii propune publicului celebra cantată Carmina Burana, compusă de Carl Orff, interpretată cu participarea soliștilor vocali Diana Țugui (soprană), Ștefan von Korch (tenor) și Balla Sándor (bariton). Pe afișul serii se regăsește și Etos I, creație semnată de compozitorul român Adrian Pop.

În pauza concertului, Editura Casa Radio lansează albumul Radio România 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România. Sub această titulatură, sunt aduși în prim-plan străluciți reprezentanți ai generațiilor anterioare și prezențe ale artei interpretative românești, precum soprana Arta Florescu, tenorul Valentin Teodorian, violonistul Alexandru Tomescu, dirijorii Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Carol Litvin, Tiberiu Soare, aflați la pupitrul Orchestrei Naționale și Orchestrei de Cameră Radio. Prezentarea albumului aniversar are loc în foaierul central al Sălii Radio.