Arhivă : Agenda de concert Înapoi

România 100 – versuri și muzici de la 1918, la Biblioteca Națională

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 9.01

După un nou succes obținut luni, 29 octombrie, de excepționalul și multipremiatul Duo Kitharsis, de această dată, în cadrul Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, manifestare găzduită de Biblioteca Națională a României, vă invităm la un nou spectacol eveniment.

Volumul V al stagiunii amintite îi are invitați pe soprana Sorina Munteanu,

pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, și se va desfășura sub genericul "România 100". Manifestarea este programată pentru luni 5 noiembrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte a proiectului ambițios "100 de ani în 100 de concerte" organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

Cei trei mari artiști ai scenelor românești vor readuce în atenția spectatorilor creația poetică si muzicală de la 1918. Vom putea asculta cântece pentru voce și pian și miniaturi pentru pian create de Tiberiu Brediceanu, unul dintre delegații de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, precum și poezii de mare rafinament semnate de importanți creatori de la 1918: George Coșbuc, Octavian Goga, Alexandru Vlahuță, Ion Minulescu.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri valoroase, partituri din "Proprietatea autorului", cu o dedicație autografă pentru Viorel Cosma, datând 1957. Majoritatea acestor lucrări semnate de Tiberiu Brediceanu au fost editate la "Librăria Arhidiecezană", Sibiu (Nagyszeben) și fac parte din colecțiile "Doine și Cântece poporale românești" sau "Cântece poporale, culese și întocmite pentru voce și piano", cu o prefață a autorului scrisă la Brașov, în 1927.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro promovare@bibnat.ro Marius Bodochi este unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. Este o vedetă atât a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.

A debutat în anul 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca.

A făcut creații interpretative memorabile în "Richard II", "Visul unei nopți de vară", "Regele moare", "Amadeus".

Între 1991 și 2000 a fost profesor la Universitatea "Babeș Bolyai" Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.

A primit numeroase premii si distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor - Fundația Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.