Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul național 100 x Enescu, la final

Publicat: sâmbătă, 27 Octombrie 2018 , ora 13.49

Turneul național 100 x Enescu, inițiat de dirijorul Cristian Lupeș și susținut de Bucharest Festival Orchestra, în toamna acestui an, se încheie, în luna noiembrie, cu o excepțională reprezentație organizată la Muzeul Național Cotroceni. Concertul de închidere va avea loc joi, 8 noiembrie, orele 19.00, la Sala Cerchez a muzeului.

Evenimentul, deschis publicului larg, este organizat prin amabilitatea și cu sprijinul partenerilor Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni.

Evenimentul încheie seria de 10 concerte, lansate pe 31 august, la Tescani și continuate la Satu-Mare, Oradea, Cluj, Onești, Craiova, Sibiu și București, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești, inițiat și organizat de dirijorul Cristian Lupeș.Turneul național 100 x Enescu s-a aflat sub semnul energiei și sensibilității marelui compozitor George Enescu care, la vârsta de doar 32 de ani, iniția și avea să organizeze, timp de alți 32 de ani, Premiul Național de Compoziție "George Enescu", pe care l-a oferit anual, din resurse proprii, celor mai talentați compozitori români de muzică simfonică, în dorința de a stimula creația muzicală românească de calitate.

Turneul național 100 x Enescu a reinterpretat, în an Centenar, celebrele turnee pe care tânărul Enescu le susținea pentru a strânge fonduri și a finanța acest premiu, dorindu-și să ducă mai departe, astăzi, la un secol distanță, roadele eforturilor marelui compozitor și reunind în program lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție "George Enescu" sau compuse de elevi ai acestora.

Pe 8 noiembrie, publicul va audia, pentru ultima dată în această formulă:

Dansurile românești ale lui Béla Bartók

5 of Millenium a lui Liviu Dănceanu

Octuorul op. 7 al lui George Enescu

"În cele două luni de turneu în șapte orașe ale țării și în capitală, muzica contemporană a fost primită cu o deschidere și o căldură peste așteptări. Au fost seri magice, seri în care cea mai mare bucurie a noastră a fost să simțim că transmitem energie și că ea ni se întoarce înzecit, de la public. Mulțumim din suflet tuturor partenerilor care ne-au invitat sau găzduit și ne-au oferit sprijin în susținerea concertelor. Ne dorim ca acest turneu să fie primul dintr-o serie anuală, menită să apropie publicul meloman de muzica contemponă românească, atât de frumos direcționată spre Vest, cu un secol în urmă, de George Enescu. Din punctul meu de verede, Turneul național 100 x Enescu are rolul de a ne trezi energiile pentru viitoarea sută de ani. Încă o sută de ani cu multă muzică bună în România." (Cristian Lupeș)