Arhivă : Agenda de concert Înapoi

L'INCANTO DELLA GRANDE MUSICA ITALIANA la Sala Radio

Publicat: vineri, 26 Octombrie 2018 , ora 15.07

Ambasada Italiei în colaborare cu Institutul Italian de Cultură prezintă joi, 8 noiembrie 2018, ora 19.00, la Sala Radio, concertul L'INCANTO DELLA GRANDE MUSICA ITALIANA susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Alexandru Ilie. Soliști: Mauro Maur - trompetă, Françoise de Clossey - orgă, Rafael Butaru - concertino. În program lucrări de : Arcangelo Corelli, Benedetto Marcello, Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Luigi Boccherini.

Mauro Maur, concertist internațional, trompeta I în Orchestra Teatrului de Operă din Roma între anii 1985 - 2010, obține diploma la Trieste. În 1975 ajunge la Paris unde este admis la Conservatorul Național Superior și se perfecționează cu marele Pierre Thibaud. Pe când era încă student la Conservator, câștigă audiția pentru postul de trompeta I în cadrul Orchestrei Naționale din Toulouse (dirijată de Michel Plasson), cu care participă la turnee în SUA, Canada, Austria, Germania și Italia. La 18 ani, în Franța, începe să fie solicitat ca solist de organiști renumiți, de orchestre de cameră și participă la mari festivaluri. Câștigă numeroase medalii și premii la diferite concursuri și cântă pe scena unor importante săli de concerte din lume. La nici treizeci de ani este invitat de Solisti Veneti și de Ennio Morricone, cu care înregistrează sute de coloane sonore și care îi dedică, în 1993, "Ut", concertul său pentru trompetă și orchestră. A cântat la funeraliile de stat ale lui Federico Fellini și ale Giuliettei Masina, de care era legat printr-o strânsă relație de prietenie și de lucru.

Françoise de Clossey s-a născut la Montréal și a obținut diploma de concertistă la Universitatea din Montréal sub îndrumarea Nataliei Pepin, pentru a se perfecționa ulterior în muzică contemporană cu fondatoarea Nouvel Ensemble Moderne, Lorraine Vaillancourt. A câștigat concursul de muzică de la Québec în 1992 și pe cel al Canadei în 1994 și a participat ca solistă la numeroase festivaluri internaționale. A cântat în cele mai importante săli de concerte din lume. Are la activ diferite creații între care premiera mondială a unei opere de H.M. Gorecki, premierele nord-americane ale compozițiilor lui Sciarrino și Gubaidulina și premierele mondiale ale compozitorilor italieni Frisina și Sofianopulo. Activă în domeniul discografic, a participat la numeroase înregistrări pentru radio și televiziune. A semnat un contract discografic important pentru o serie de înregistrări în duet cu Mauro Maur, cu care colaborează din 2003, bucurându-se de succes în întreaga lume.

Orchestra Română de Tineret fondată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu reunește cei mai buni tineri muzicieni din România și s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional. Este apreciată de criticii europeni fiind considerată un ansamblu de top din lume. Sub conducerea artistică a lui Cristian Mandeal, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008, ca un program artistic și educațional sprijinit de "Fundația Prietenii Muzicii - Serafim Antropov". Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret - EFNYO.

Coproducători: Radio România Muzical, Orchestrele și Corurile Radio România