Arhivă : Agenda de concert Înapoi

100% BEETHOVEN - Imperialul și Pastorala - sub bagheta dirijorului american RYAN BANCROFT, la Sala Radio!

Publicat: luni, 22 Octombrie 2018 , ora 11.06

La doar 28 de ani, tânărul dirijor american RYAN BANCROFT a câștigat în acest an Premiului I și Premiului Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză. Succesul a fost urmat de 24 de angajamente, ce presupun dirijarea unor importante orchestre din Italia, Elveția, Spania, Canada și China. Vineri, 26 octombrie (19.00), publicul român are șansa de a-l aplauda pe Ryan Bancroft alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert extraordinar 100% Beethoven, la Sala Radio!

Două dintre cele mai cunoscute creații ale "titanului" (cum este adesea numit Beethoven) - Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră - supranumit "Imperialul" și Simfonia nr. 6 - "Pastorala" compun programul evenimentului de la Sala Radio. Concertul se va derula cu participarea pianistului HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, care a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și a susținut apreciate recitaluri în străinătate.

Văzut de Bizet (creatorul operei "Carmen") ca fiind un "Prometeu al muzicii" sau "un colos dincolo de înțelegerea majorității muritorilor" așa cum afirma marele violonist Yehudi Menuhin (discipolul lui George Enescu), Beethoven este considerat un geniu al muzicii. Despre măreția compozitorului german, Haydn spunea: "Îmi face impresia că ești un om care are mai multe mâini, mai multe inimi și mai multe suflete".

În concertul de la Sala Radio veți asculta Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră - "Imperialul" - ultimul concert de pian compus de Beethoven - care a fost creat în 1809, la Viena. În timp ce orașul era sub asediul lui Napoleon, Beethoven compunea in pivnița casei fratelui său, cu perne pe urechi, ca să se protejeze de zgomotul puternic al artileriei! Probabil că această perioadă, plus tonalitatea care corespunde si simfoniei sale "Eroica" (inspirate de Napoleon), au făcut să nască subtitlul "Imperialul". Lucrarea a fost dedicată Arhiducelui Rudolf al Austriei, elevul și, în același timp, un mecena pentru Beethoven. Simfonia nr. 6 - "Pastorala" este o mărturisire a dragostei lui Beethoven pentru natură, manifestată în frecventele călătorii în zone rurale pe care le făcea în afara Vienei. Cunoscuta compoziție a intrat în atenția publicului larg și grație includerii în două creații cinematografice: animația Fantasia - capodopera Studiourilor Disney (1940) și filmul SF Soylent Green (Produsul Verde).

Născut la Los Angeles, RYAN BANCROFT a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică și dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoția. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzică contemporană) și Orchestra Națională Daneză. Ryan Bancroft și-a desăvârșit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum și la Conservatorul Regal din Haga.

În prezent dirijorul trăiește în Olanda și concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Filarmonicii și Orchestra de Cameră din Olanda.

După 14 ani de studii în România, HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universității din Illinois, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații "Romanian Piano Trio", alături de violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Proiectele în care artistul a fost implicat în fiecare an sunt Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.