Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cvartetul Solartis în 'Stagiunea de colecție' de la Biblioteca Națională

Publicat: miercuri, 17 Octombrie 2018 , ora 14.53

După extraordinarul succes de acum câteva zile de la Moscova și Sankt Petersburg, Cvartetul Solartis este protagonistul volumului cu numărul 3 al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României. Concertul va avea loc luni 22 octombrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte din proiectul ambițios "100 de ani în 100 de concerte" organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

Violonistele Simina Croitoru, Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu, tineri extrem de talentați, bursieri ICon Arts, vor interpreta două opusuri de mare atractivitate semnate de Joseph Haydn și Antonin Dvorak.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri cu adevărat deosebite: colecția partiturilor de buzunar ale opusurilor de Haydn apărută la sfârșitul secolului al XIX lea, la editura Eulenburg, care beneficiază de ilustrația realizată de celebrul fotograf Bruno Reiffenstein și o ediție critică a celor șase piese pentru pian op.52 de Antonin Dvorak, realizată după manuscrisul compozitorului.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

" Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet de coarde. Trebuie să fie patru oameni care să aibă ca scop împărtășirea muzicii atât unii altora dar și publicului ( Joseph Haydn, I.Weinberg 1964 ) ".

Solartis Quartet s-a înființat în anul 2012. Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureștene. De asemenea, în activitatea lor națională aceștia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploiești, Timișoara, Iași, Tulcea.

În anul 2012 Solartis Quartet obțin prima lor distincție și anume Premiul III la Concursul Internațional de Cvartete "W.A.Mozart". În anul 2013 ei câștiga Categoria de Muzică de Cameră a Concursului "Drumul spre celebritate". Cea mai importantă distincție în activitatea competițională de până acum o reprezintă însă reușita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanți ai României, câștigă Premiul al II-a și Premiul Special "Antonin Dvorak" la Plovdiv International Chamber Music Competition. De-a lungul timpului au fost invitați să participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitația de a susține un recital în cadrul Festivalului Internațional " George Enescu " ediția XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica "George Enescu" din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea "Clouds" pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Solartis Quartet a participat la masterclass-uri cu profesori de renume din întreaga lume dintre care îi amintim pe Ștefan Metz (Rector al Conservatorului de Cvartete din Amsterdam și fost membru al Orlando Quartet), Bert Mooiman (profesor la Conservatorul din Haga), Johannes Meissl (Artis Quartet), Jan Talich (Talich Quartet), Răzvan Popovici, Janis Malekis. În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri câștigă burse de perfecționare la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, iar în vara anului 2016 aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul "ISA Summer Academy", susținut la Viena.

Încă de la începutul parcursului său, Solartis Quartet s-a ocupat, în paralel cu traseul lor de ascensiune profesională și de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generației tinere de această latură a artei. În 2013 a luat naștere primul proiect de acest gen, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvență săptămânală ce avea să dureze un an. Această lungă serie de concerte (desfășurate sub forma unor matinee muzicale, în fiecare zi de sâmbătă) a dorit să aducă publicului bucureștean o constantă în domeniul muzicii de cameră, într-un loc unde fiecare dintre noi putea veni sâmbătă dimineață pentru a-și bea cafeaua și a asculta muzică de cea mai bună calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureștean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba același scop. Proiectul a fost intitulat "Tonuri și Toane" și s-a compus din opt concerte desfășurate în săli consacrate din București la distanță de o lună unul față de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioada modernă.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR.