Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Leonard Bernstein - 100

Publicat: marți, 26 Iunie 2018 , ora 9.00

Filarmonica „George Enescu” sărbătorește centenarul nașterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 și 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist și pedagog.

Leonard Bernstein (1918-1990) a fost, multe decenii, idolul unui publicul internațional. Partenerii de scenă l-au admirat, în mod deosebit, pentru implicarea și dăruirea totale, pentru talentul uriaș, pentru forța comunicării care se răsfrângea în egală măsură asupra muzicienilor cu care a colaborat.

„Leonard Bernstein, un compozitor excepțional și original, este, într-un fel, Omul Renașterii în muzică; american, dar în același timp și internațional. A făcut foarte mult și prin conferințele sale pentru tineri, prin celebrele Young People's Concerts. Era un om care vorbea multe limbi străine, care se simțea acasă oriunde în lume, în același timp cosmopolit și eclectic în sensul bun al cuvântului. Era un mare dirijor, putea să dirijeze și cu ochii. Pentru că Leonard Bernstein a avut o influență atât de pozitivă asupra muzicii internaționale, mi s-a părut potrivit ca, în final de stagiune, să facem, la Filarmonica „George Enescu”, un concert dedicat memoriei sale, să terminăm într-o notă americană, chiar înainte de 4 iulie care e sărbătoarea națională a Americii”, a declarat Christian Badea.

Din programul exclusiv Bernstein, susținut de la ora 19.00, de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, fac parte lucrările: Uvertura „Candide”, Simfonia nr.2, „The Age of Anxiety”, Suita „Poveste din cartierul de vest”. Solist va fi pianistul spaniol Josu De Solaun, care a câștigat Concursul „George Enescu” în 2014.

„Va fi, astfel, un program foarte interesant și pentru orchestră, și pentru public. În prima parte, vom avea simfonia „Age of Anxiety”, care nu a mai fost cântată de orchestră - o lucrare eclectică în sensul că are și conotații filosofice muzicale, cu un fragment foarte interesant, care are de-a face cu jazzul. Câștigător al Concursului Enescu, Solaun a mai cântat, alături de noi, la Filarmonică. Acum este solist al acestei simfonii, „Age of Anxiety” fiind un fel de concert de pian cu orchestră. În partea a doua, avem Uvertura „Candide", lejeră și foarte atrăgătoare, iar după aceea vom cânta fragmente din „West Side Story”. Astfel, vom termina stagiunea pe o notă mai de vară”, a precizat Christian Badea.

„Este foarte emoționant să cânt la Ateneu primul rând datorită relației cu Enescu. Când am câștigat concursul eram într-o perioadă foarte dificilă a vieții mele, cu nenumărate îndoieli legate de drumul meu în muzică. Acest concurs a fost o mare încurajare pentru a continua. Deci, de câte ori vin aici, mă aflu în locul în care am renăscut muzical. Să cânți alături de Filarmonica „George Enescu” și de maestrul Christian Badea este un mare dar pentru orice muzician", concluzionează pianistul spaniol Josu de Solaun.

ÎNCHIDEREA STAGIUNII 2017 - 2018

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Concert susținut de Institutul Cultural Român

Dirijor: Christian Badea
Solist: Josu De Solaun

Program:

  • Leonard Bernstein
    Simfonia nr. 2, „The Age of Anxiety”
    Uvertura „Candide”

    Suita „Poveste din Cartierul de vest”