Arhivă : Agenda de concert Înapoi

De la Carnegie Hall - New York la Sala Radio - București: Toufic Maatouk dirijează Donizetti!

Publicat: miercuri, 6 Iunie 2018 , ora 16.12

După succesul pe care l-a obținut în 2015, când a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart, Toufic Maatouk va dirija o altă lucrare monumentală la Sala Radio.

Miercuri, 13 iunie (ora 19.00), dirijorul libanez se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio și va aduce în fața publicului bucureștean Messa da Requiem, ce poartă semnătura compozitorului italian Gaetano Donizetti. Lucrarea reprezintă concretizarea unui gest frumos și emoționant între doi mari compozitori italieni care s-au dedicat în special operei. Donizetti (cunoscut publicului larg mai ales datorită operelor sale Elixirul dragostei sau Lucia di Lammermoor) a creat partitura imediat ce a aflat de moartea lui Bellini, în 1835, ca un omagiu adus prietenului său, creatorul celebrei opere Norma.

Concertul de la Sala Radio se va derula cu participarea soliștilor vocali Micaela Mingheras-Couture - soprană, Maria Jinga - mezzosoprană, Marco Ciaponi - tenor, Constantin Alexandru - bariton, Shady Torbey - bas și a Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).


Toufic Maatouk este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze, precum și Director Artistic al Festivalului Internațional "Beirut Chants" și al stagiunii de muzică de cameră prezentate de Universitatea "Antonine" din Liban. Se află la conducerea departamentului vocal al Conservatorului Național din Liban, fiind, de asemenea, director și lector la Facultatea de Muzică din cadrul Universității "Antonine". Este Doctor în Muzicologie, titlu obținut de la Istituto Pontificio di Musica Sacra din Roma.

A colaborat cu numeroase orchestre precum: Lebanese Philharmonic Orchestra (Liban), Orchestra di San Carlo (Napoli), Orchestra Giovanile Mediterranea (Palermo), Orchestra Roma Sinfonietta (Roma), Orchestra de Cameră Radio (București), New England Symphonic Ensemble (New York), Orchestra Los Angeles Sinfonietta (Los Angeles), Saint Petersburg Symphony Orchestra (Rusia), Kiev Symphony Orchestra (Ucraina).


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.