Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Alexandra Dariescu schimbă formatul tradițional de concert cu un concept inovator, unic în lume

Publicat: marți, 5 Iunie 2018 , ora 14.51
Pianista Alexandra Dariescu inovează formatul tradițional de concert și atrage astfel audiențe noi, care poate nu ar fi intenționat să participe la un recital clasic. "The Nutcracker and I", este un spectacol unic, modern care îmbină muzica, dansul și tehnologia creând o experiență unică și fermecătoare.

"Ideea proiectului mi-a venit când un baiețel de 9 ani m-a întrebat ce îmi imaginez când interpretez muzica. I-am răspuns atunci că îmi imaginez tot felul de povești, dar întrebarea lui a sădit sămânța din care a fost creat spectacolul. Totodată, am gândit acest proiect prin prisma unei responsabilități personale, aceea de a face muzica clasică mai accesibilă generației tinere", a declarat Alexandra Dariescu.

Demersul propriu-zis a constat în abordarea celor mai buni profesioniști din domeniul vizual și al dansului, discuții cu promotori din diferite țări pentru a vedea în ce măsură acest tip de proiect ar putea avea succes. Inițial, a fost produs un trailer, care putea oferi o viziune a spectacolului, întrucât introducea un concept ce nu mai fusese prezentat niciunde în lume. Tot procesul, de la alegerea muzicii, a partiturilor muzicale, a coregrafiei, la transpunerea personajelor reale în personaje virtuale - pentru crearea cărora au fost necesare peste 35.000 de desene executate manual - la adaptarea poveștii, s-a desfășurat sub coordonarea Alexandrei Dariescu pe parcursul a trei ani.

line-height: 150%;">"The Nutcracker and I, by Alexandra Dariescu", a fost lansat în decembrie 2017, în Londra, la Barbican's Milton Court Concert Hall, biletele fiind epuizate în 10 ore. 35% dintre spectatori au fost sub vârsta de 31 de ani, un procent de 5 ori mai mare, raportat la media de vârstă a publicului din Marea Britanie. Publicul, atât cei mici cât și adulții, s-au declarat încântați de magia spectacolului, apreciind că este ceva cu totul nou și remarcabil.

line-height: 150%;">"The Nutcracker and I" va fi prezentat în România, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, într-un turneu ce va avea loc în perioada 19-26 noiembrie 2018, în Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara și București.

"Alexandra a găsit o rețetă inspirată pentru a atrage publicul tânăr către muzica clasică, venind cu o nouă perspectivă. Folosirea tehnologiei în proiecte culturale sau educative crește exponențial interesul publicului tânăr și are un impact mult mai puternic. Ne bucurăm că avem prilejul să sprijinim transpunerea pe scenele din România, în premieră absolută, a unei viziuni artistice care inovează lumea spectacolului clasic", a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Proiectul este completat de un audio book care conține povestea Spărgătorului de nuci, adaptată de Jessica Duchen și povestită de Lindsey Russell, pe parcursul celor 15 aranjamente muzicale. În plus, acesta conține o cărticică a poveștii cu ilustrații ale personajelor din spectacol.

Alexandra Dariescu și-a integrat propriul vis în această poveste extrem de iubită, în care se vede re-imaginată în personajul Clarei: de la fetița care visează, la pianistul concertului. Pe scenă va fi un pian mare, la care va interpreta Alexandra Dariescu, și o balerină în spatele unui ecran de pânză. Animații digitale deosebite, desenate și create de Yeast Culture sunt proiectate pe pânză și aduc povestea la viață. Acestea dansează în ritmul muzicii interacționând cu pianista și balerina. Cea mai iubită muzică de balet, a lui Ceaikovski include piese precum Dansul Zânei Prunei de Zahăr, Dansul Arabic, Dansul Chinezesc, Pas de Deux și Valsul Florilor în 15 aranjamente virtuoase ale lui Mikhail Pletnev, Stepan Esipoff, Percy Grainger și trei variante noi de Gavin Sutherland.

Director artistic și producător: Alexandra Dariescu Regia: Nick Hillel

Director de artă și animație: Adam Smith

Choregrafia: Jenna Lee

Balerina: Désirée Ballantyne

Producator tehnic: Sander Loonen

Video design: Yeast Culture

Alexandra Dariescu a fost decorată joi, 31 mai, cu Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, de către Majestatea Sa Margareta a României pentru măiestria sa muzicala remarcată necontenit în România și în străinătate, unde s-a impus ca unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști cu un repertoriu bogat și dificil. S-a remarcat prin prezența sa generoasă în cadrul activităților publice ale Coroanei unde și-a adus aportul pentru împlinirea evenimentelor muzicale și de asemenea pentru susținerea publică a valorilor și principiilor Coroanei.