Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Compusă la aniversarea de 400 de ani de la inventarea tiparului, Simfonia nr. 2 - Lobgesang (Imn de laudă) de Mendelssohn, la Sala Radio!

Publicat: luni, 4 Iunie 2018 , ora 16.34

Vineri, 8 iunie (ora 19.00), Orchestra Națională Radio vă propune la Sala Radio un concert conceput în jurul numelui celebrului compozitor german Felix Mendelssohn, considerat adesea un Mozart al romantismului, prin numeroasele sale creații care au marcat sec. XIX.

Sub bagheta lui József Horváth - dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, al cărui repertoriu conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice - veți asculta o lucrare monumentală : Simfonia nr. 2 intitulată Lobgesang (Imn de laudă), imn închinat divinității bazat pe texte din Biblia luterană. Compusă cu prilejul aniversării a 400 de ani de la inventarea tiparului de către Gutenberg, lucrarea - despre care se spune că a fost inspirată de simfonia a IX-a a lui Beethoven - s-a bucurat de un mare succes la premiera absolută de la Leipzig, din 1840.

Concertul de la Sala Radio se va desfășura cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu) și a soliștilor vocali: Diana Țugui - soprană, Cristina Grigoraș - soprană și Pataki Adorján - tenor.

Ca dirijor invitat, József Horváth a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Opera Brașov, Opera Națională din Budapesta. A fost inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat "Premiul pentru cel mai bun dirijor", pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Dirijor al Corului Academic Radio, Ciprian Țuțu are o activitate artistică foarte bogată: de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din țară (Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, București) și din străinătate. De asemenea, Ciprian Țuțu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima - Brașov și maestru de cor la Opera Brașov. În 2011, a devenit membru al cvintetului vocal Anatoly, alături de care a participat la concerte, festivaluri și competiții.

Soprana Diana Țugui este solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalități ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin. În afara fascinației pe care o are pentru repertoriul de operă și operetă, în care a avut deja ocazia să pătrundă psihologia a cel puțin 20 de eroine principale, Diana Țugui este mereu dornică să abordeze repertoriul de lied sau cele mai cunoscute și dificile partituri vocal-simfonice. Diana Țugui a fost apreciată în lucrarea simfonică "Peer Gynt", alături de actorul Florin Piersic (Festivalul Artelor din București) și în musical-ul "Omul din La Mancha", avându-l în rolul principal pe Tudor Gheorghe.

Cristina Grigoraș este în prezent solist vocal la Opera Națională Română din Iași. Laureată a premiului III - la Concursul Vincenzo Bellini, Italia (2013), soprana a colaborat cu Opera Brașov, Opera Craiova, Filarmonica Moldova - Iași, Ateneul Iași etc. și a efectuat turnee cu Opera Națională Română Iași și Filarmonica Moldova - Iași în Germania, Austria, Elveția, Italia, Franța și Olanda.

Tenorul Pataki Adorján este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și colaborează cu toate filarmonicile din țară, fiind în prezent și colaborator permanent al Operei Naționale din Budapesta. Totodată, artistul mai este invitat al operelor din Germania - Darmstadt, Chemnitz, Bonn, Aachen, Norvegia - Bergen, Italia - Como. Repertoriul său include atât lucrări simfonice cât și vocal-simfonice și a interpretat roluri importante în opere precum Luisa Miller, La Traviata, Simon Boccanegra de G. Verdi, Madama Butterfly, La Bohème de G. Puccini, Székelyfonó de Z. Kodály.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.