Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar: violoncelistul Andrei Ioniță, în premieră la Cluj

Publicat: miercuri, 2 Mai 2018 , ora 14.44
Excepționalul violoncelist Andrei Ioniță, câștigătorul Concursului Internațional Ceaikovski din 2015, ajunge pentru întâia oară la Cluj-Napoca cu un recital cameral extraordinar, alături de pianista de origine japoneză Naoko Sonoda. Muzica lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, Gabriel Fauré și Serghei Prokofiev va răsuna prin violoncelul făcut de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, un instrument al cărui beneficiar temporar este Andrei Ioniță datorită unei burse din partea Deutsche Stiftung Musikleben. Concertul va avea loc luni, 14 mai 2018, de la ora 19, în Auditorium Maximum (Casa Universitarilor).

Descris de publicația "The Times" drept "unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu", Andrei Ioniță a câștigat premiul I la Concursul Internațional Ceaikovski în 2015 și premii la competițiile ARD, Emanuel Feuermann și Aram Khachaturian. În 2016 a fost desemnat "BBC New Generation Artist" pentru perioada 2016-2018. Andrei Ioniță a interpretat concerte alături de Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonicii din Tokyo; a colaborat cu dirijori precum Valeriy Gergiev, Mikhail Pletnev și Nicholas Collon. În stagiunea 2017-18, Andrei Ioniță a debutat cu Orchestra Hallé și Orchestra Simfonică din San Diego (ambele alături de Cristian Macelaru), Filarmonica BBC (cu Yan Pascal Tortelier), Orchestra Națională Regală a Scoției (cu Karl-Heinz Steffens), Filarmonica din Rochester și Orchestra Simfonică din Hamburg. De asemenea, se va întoarce alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig și va face un turneu European cu Filarmonica NFM din Wrocław. A susținut recitaluri la Carnegie Hall și la festivalurile Kissinger Sommer, Mecklenburg-Vorpommern și Schleswig-Holstein. Această stagiune include un concert la Carnegie Hall, debutul la Wigmore Hall și apariții la Verbier Festival și Konzerthaus Berlin. Născut în 1994 la București, Andrei a început studiul pianului la vârsta de cinci ani și a primit prima lecție de violoncel trei ani mai târziu. A studiat la clasa profesoarei Ani-Marie Paladi la Școala de Muzică "Iosif Sava" din București, iar în prezent studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz la Universität der Künste, Berlin.

Pianista de origine japoneză Naoko Sonoda este laureată a multiple competiții internaționale de pian și de muzică de cameră, printre care cele din Argento și Trieste (Italia), Lodz Competition (Polonia). Invitațiile de a cânta în calitate de solistă, dar și ca membru în diferite ansambluri camerale au purtat-o pe Naoko Sonoda prin Europa și Asia la festivaluri precum Schleswig-Holstein Festival și Festspiele Meckle-Vorpommern. Printre partenerii de muzică de cameră cu care a colaborat îi amintim pe Kolja Blacher, Hartmut Rhode, Danjulo Ishizaka, Mark Gothoni, Jens-Peter Meintz și Andrei Ioniță. A cântat alături de renumite orchestre precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și a fost aplaudată pe scenele celebrelor Berliner Philharmonie, Mariinsky Theater și Wigmore Hall London. Naoko Sonoda este foarte apreciată în calitate de pianist-acompaniator. În această ipostază a fost răsplatită cu numeroase premii la competițiile International Music Competition Markneukirchen (2013), Lutosławski International Competition din Varșovia (2015) și International Tchaikovski Competition (2015). După absolvirea Universității de Arte din Berlin, a obținut postul de pianist-acompaniator la aceeași prestigioasă instituție, totodată colaborând și cu Hochschule für Musik Hanns-Eisler Berlin și Franz Liszt Musikhochschule din Weimar. În stagiunea 2017-2018 și-a făcut debutul ca pianist colaborator la prestigioasa Carnegie Hall din New York. Viitoarele ei proiecte includ recitaluri în Barcelona, Paris, Tokyo și România.

Biletele se pot cumpăra de la Librăria Bookstory (Bd-ul. Eroilor, nr. 6-8), de la Agenția Teatrală (Piața Ștefan cel Mare, nr. 14) și de pe Biletmaster.ro (https://goo.gl/qJUAg7).