Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret - turneu aniversar de 10 ani la Chișinău și Bălți

Publicat: vineri, 16 Martie 2018 , ora 11.03

Concertele de la Chișinău și Bălți ale Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal reprezintă punctele cele mai emoționante ale turneului prin care orchestra aniversează 10 ani de la înființare. Cele două evenimente vor avea loc pe 20 martie de la ora 18, la Sala cu Orgă din Chișinău și pe 21 martie de la ora 18, la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău.

Marin Cazacu, director general al Centrului Național de Artă Tinerimea Română declara la aniversare: " Ceea ce e frumos este că acum, la zece ani, la sărbatorire, vin diverși muzicieni, artiști care acum sunt împliniți, maturi și care doresc să îi primim să cânte cu noi în concertul aniversar de 10 ani, ei făcând parte din prima generație. Mă bucură foarte mult lucrul ăsta."

Orchestra Română de Tineret va interpreta sub bagheta lui Cristian Mandeal Rapsodia a II-a de George Enescu și Simfonia a II-a de Rachmaninov, care vor încadra, de această dată spectaculoasa lucrare a lui Saint-Saens - Introducere și Rondo Capriccioso, op. 28 pentru vioară și orchestră, solist fiind violonistul Dan Iulian Druțac.

"Mi se pare mai mult decât legitimă o prezență a Orchestrei Române de Tineret în Republica Moldova în contextul aniversar de 10 de ani. Facem parte din aceeași familie, același spațiu geografic, istoric și cultural și avem aceleași nevoi și năzuințe. Pe de altă parte, am lucrat în acești 10 ani cu muzicieni moldoveni și cred că atragerea unor muzicieni de talent veniți de aici în mijlocul nostru are un dublu aspect, atât simbolic, cât și concret, prezența acestora aducând un plus de cunoaștere și recunoaștere pentru noi înșine, pentru cine am fost și cine continuăm să fim. Ca întotdeauna, arta practicată în comunitate se constituie în cel mai eficient mijloc de înțelegere între oameni.", declara Cristian Mandeal.

Violoncelistul Marin Cazacu, mai declara cu această ocazie: "În spiritul tradiției Societății Tinerimea Română, Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" are nobila misiune culturală generatoare de schimbări importante în mentalitatea tinerilor și al celor ce frecventează concertele și spectacolele noastre și urmăresc profesionalismul, entuziasmul și optimismul pe care acești tineri îl imprimă vieții muzicale românești. În anul Centenarului Marii Unirii când sărbătorim și cei 70 de ani ai Ansamblului folcloric Cununa Carpaților, 46 de ani ai Corului de cameră Preludiu, 33 de ani ai Ansamblului Archaeus, 12 ani ai Cvartetului Arcadia și 10 ani ai Orchestrei Române de Tineret, Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" construiește prin acțiunele sale, cu dăruire și pasiune, o instituție modernă capabilă să garanteze viitorul vieții artistice din România."

Turneu organizat de: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" în contextul manifestărilor Anului Centenar, în colaborare cu Institutul Cultural Român, Filarmonica "George Enescu" din București, Festivalul Internațional "March Music Days" de la Ruse și Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău.

Cu sprijinul :

Centrul Cultural si de Tineret "Ștefan Iordache" și Primăria sectorului 5

Parteneri : Radio România, Lanto Communication, Fundația "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov", Bucharest Mercure City Center

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Q Magazine, România TV, Observator Cultural, Liternet, Mediatrust, Miscareaderezistenta.ro.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.