Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Strălucirea muzicii lui Chopin în interpretarea pianistei Dana Borșan

Publicat: marți, 13 Martie 2018 , ora 9.05

În serile de joi, 15 și vineri, 16 martie 2018, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul rus Valentin Urypin, va avea în program Variațiunile cinematografice, de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms. Solistă va fi pianista Dana Borșan, pentru care concertul va avea o semnificație deosebită: în luna februarie a anului 1979, cu această partitură, pianista a urcat pentru prima oară pe scena Ateneul Român.

"Maestrul Ion Voicu mi-a acordat șansa de a debuta alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 21, în fa minor de Frédéric Chopin, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viața de concert din București și din țară. Muzica lui Chopin se află mereu și pretutindeni în topul preferințelor publicului, datorită melodicității unice, încărcăturii și sensibilității inconfundabile. Cantilena sa melancolică și nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice "revoluționarului" polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare suplețe a frazării și a pianisticii. Sala mare a Ateneului Român este, cu adevărat, una dintre cele mai frumoase și mai apreciate săli de concert din lume, este somptuoasă, într-un cadru elegant și are o acustică foarte bună. Ocazia de a concerta pe aceasta scenă este o bucurie și o responsabilitate", ne-a mărturisit pianista Dana Borșan.

Joi 15 și Vineri, 16 martie, ora 19, Ateneul Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Valentin Uryupin
Solistă: Dana Borșan

Program:

  • Dumitru Capoianu
    Variațiuni cinematografice
  • Frédéric Chopin
    Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian și orchestră, op. 21
  • Johannes Brahms
    Simfonia nr. 2, în re major, op. 73

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Interpretă cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârșită muzicalitate, Dana Borșan și-a câștigat un loc binemeritat în elita pianisticii românești. Născută la Cluj, licențiată a Universității Naționale de Muzică din București și beneficiară a unei burse a Comunității Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, Dana Borșan a fost discipolă a maeștrilor Gabriel Amiraș și Georg Sava. În străinătate, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg, și Helene Boschi, la Weimar.

Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale, Concursul "Robert Schumann" de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoțional, construcția arhitecturală au fost câteva dintre calitățile ce i-au adus aceast premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viața de concert internațională. Ulterior a revenit ca invitată în Festivalul Internațional "Robert Schumann" de la Zwickau.

Dana Borșan are peste 900 de apariții în concerte și recitaluri pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă și susținută prezență concertistică a artistei se înscrie în spațiul german. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian și orchestră, precum și programe consistente de recital și de muzică de cameră. Dana Borșan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala Concertelor pentru pian și orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viața muzicală românească, concretizat în concerte susținute alături de Orchestra de Cameră Radio și o serie de 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Discografia pianistei se completează cu cinci CD -uri produse de casele germane de discuri KU Classics și Eterna, și un disc la Electrecord.

În paralel cu activitatea artistică, Dana Borșan susține și o activitate didactică remarcabilă. Este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică București unde, din 1990, conduce o clasă de pian. Studenții săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și s-au afirmat în viața de concert din România și din străintătate: Toma Popovici, Rebeca Omordia, Csiki Boldizsar, Maria Selena Pop, Amalia Bonciocat, Silvia Ciorbaru, Daniel Dascălu, Alexandra Costin, Cătălin Dima… A susținut cursuri de măiestrei la universitățile din Viena, Paris, Weimar, Stuttgart, Nurenberg, Cork, Oslo, Wuppertal, Catania. A fost membru în juriile concursurilor internaționale de la București ("Enescu"), Oslo ("Edward Grieg") Hong Kong, Guerande / Franța.

Dana Borșan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor muzicali (1991și 2006) și al revistei "Actualitatea muzicală"(1998),cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de cavaler (2011) și Ordinul "Meritul pentru învățământ" (2004) acordate de Președinția României.

Valentin Uryupin, absolvent al Conservatorului din Moscova, s-a afirmat ca unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni ai generației sale. Laureat al concursurilor internaționale de clarinet de la Geneva, München - ARD, Beijing, Pretoria și Ghent, Valentin Uryupin este și un apreciat dirijor, afirmat atât în domeniul operei cât și în repertoriul simfonic. După ce a câștigat Premiului III în cadrul prestigioasei competiții internaționale de dirijat "Gustav Mahler", în 2017, a câștigat Concursul Internațional de Dirijat "Sir Georg Solti" de la Frankfurt. A fost invitat să dirijeze la Teatro Real din Madrid, RTE Symphony Orchestra din Dublin, la Ostrava Philharmonic în Republica Cehă, precum și la importante instituții din Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan. În 2015 a asigurat acompaniamentul secțiunii vioară din cadrul Concursului Internațional "Ceaikovski" de la Moscova. Este dirijor permanent al Teatrului de Operă și Balet din Perm și al orchestrei MusicAeterna. Este de asemenea dirijor invitat permanent al Operei din Novosibirsk, al Orchestrei Simfonice de Stat "New Russia" și al Orchestrei Radio din Minsk (Belarus). În 2015 a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Rostov. Valentin Uryupin este fondator al Orchestrei de cameră "Arpeggione" din Moscova, cu care a efectuat numeroase turnee în Asia și a concertat în Sala Mare a Conservatorului "Ceaikovski" din Moscova. A colaborat cu Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter, fiind și asistentul lui Vladimir Jurowski.