Arhivă : Agenda de concert Înapoi

O nouă premieră pe scena Operei Naționale București

Publicat: marți, 13 Februarie 2018 , ora 11.40

"Don Carlo", operă în patru acte de Giuseppe Verdi, va avea premiera duminică, 18 februarie 2018, și joi, 22 februarie 2018, începând cu ora 18:30 pe scena Operei Naționale București.

Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga. În distribuția spectacolului se regăsesc atât nume sonore ale primei scene lirice românești, cât și artiști recunoscuți pe plan internațional.

Mario de Carlo despre premiera "Don Carlo" de Giuseppe Verdi ce se va desfășura pe prima scenă lirică a țării:

,,Rolul de regizor (și scenografie și costume) în cazul Don Carlo este ca și cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă știi că vei scăpa cu viață - pentru că alții au făcut asta înaintea ta - riscul de a fi rănit este mare; și, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoțiile atât de puternice și pline de satisfacții nu sunt ușor de demonstrat, în fața altor titluri.

În Don Carlo ne aflăm față în față cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toți sunt giganți și se mișcă toți împreună!"

Regizorul italian Mario de Carlo și-a definitivat studiile de specialitate la Universitatea "La Sapienza" din Roma cu maestrul Fedele D'Amico. De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase teatre lirice din Italia și din întreaga lume cum ar fi: Teatrul "Filarmonico" din Verona ("Don Pasquale" de G. Donizetti), Arena din Verona ("Cavalleria rusticana" de P. Mascagni), Teatrul "Massimo" din Palermo ("Cenușăreasa" de G. Rossini). În cadrul Festivalului Puccianiano din Torre del Lago, semnează scenografia operelor "Le Villi" și "Il Tabarro" de G. Puccini.

Pe scena Teatrului Municipal F. Cilea di Reggio Calabria îi revine responsabilitatea de a realiza regia, scenografiea și costumele pentru spectacolele "Pagliacci" de R. Leoncavallo, "Rigoletto" de G. Verdi cu Ștefan Pop "Turandot" de F. Alfano și G. Puccini cu Giovanna Casolla și Nicola Martinucci, "Werther" de J. Wolfgang von Goethe cu Giuseppe Filianoti, "La bohème" de G. Puccini cu Amarilli Nizza, "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti cu Desirée Rancatore, "Văduva veselă" de F. Lehár cu Paoletta Marrocu în rol debutant, avându-l ca protagonist pe Alessandro Safina.

Distribuția

Don Carlo:
Daniel Magdal - invitat
Elisabetta de Valois:
Cellia Costea - invitată
Regele Filip al II-lea:
Ramaz Chikviladze - invitat
Rodrigo, Marchizul de Posa:
Cătălin Țoropoc
Principesa Eboli:
Oana Andra
Marele Inchizitor:
Marius Boloș
Un frate:
Iustinian Zetea
Tebaldo:
Cristina Eremia
Contele di Lerma:
Andrei Lazăr
Voce dal Cielo:
Mihaela Stanciu

Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .