Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Șeherazada de Rimski - Korsakov, la Sala Radio

Publicat: marți, 13 Februarie 2018 , ora 12.10

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski - Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio. În prima parte, orchestra va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op.104, de A. Dvoűák, iar la pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Justus Frantz, personalitate proeminentă a muzicii contemporane, apreciat deopotrivă pentru viziunea artistică și pentru atenția specială acordată promovării tinerilor muzicieni.

Solistul invitat al primei părți, care va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră de Dvoűák, va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place ...?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

Solist în suita Șeherazada, de Rimski - Korsakov va fi violonistul Adrian Florescu, concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Justus Frantz

Un muzician complex care și-a dedicat întreaga atenție creatoare muzicii, Justus Frantz este una dintre cele mai proeminente personalități ale vieții artistice contemporane, fiind totodată și un neobosit promotor al tinerelor generații de muzicieni. În cadrul proiectului Filarmonica Națiunilor a susținut numeroși tineri artiști, a căror carieră artistică s-a concretizat și ca urmare a sprijinului oferit de maestrul Justus Frantz. Astfel, a invitat artiști precum Midori, Maxim Vengerov, Vadim Repin sau Evgeny Kissin să participe la Festivalul Schleswig-Holstein. Totodată, a descoperit talentul sopranei Anna Netrebko încă de timpuriu, invitând-o să interpreteze la Sankt Petersburg rolul Susannei din Flautul fermecat de Mozart.

Cariera artistică a maestrului Justus Frantz a debutat în anul 1967, odată cu câștigarea celebrului Concurs ARD. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu prof. Wilhelm Kempff, iar la vârstă de 23 de ani a fost cel mai tânăr deținător al unei burse conferite de Fundația Academiei Naționale Germane.

Privind cu admirație și inspirație spre Herbert von Karajan sau Leonard Bernstein, maestrul Justus Frantz a continuat la rândul său sprijinirea muzicienilor tineri, înființând Filarmonica Națiunilor în anul 1995, fiind dirijor principal și director muzical al acesteia, până în prezent.

Valorificând potențialul muzicii clasice din dorința de a face cunoscută și accesibilă arta muzicală tuturor celor care își doresc să se bucure ascultând programe artistice interesante în sălile de concerte, Justus Frantz a înființat Festivalul Schleswig-Holstein, în anul 1986. Datorită meritelor culturale deosebite, maestrul Justus Frantz a fost distins cu numeroase premii, distincții, a fost Corespondent special reprezentând Comisariatul Pentru Refugiați al Națiunilor Unite și a primit distincția Marea Cruce, pentru merite culturale deosebite.

Apreciat ca un dirijor cu un rafinament aparte, Justus Frantz este invitat al unor celebre orchestre sau instituții de cultură din toată lumea, dintre care amintim: Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Marea Orchestră Simfonică din Moscova, orchestrele filarmonicilor din Durban, KwaZulu-Natal, Sinfonia Varsovia, Orchestra de Cameră din Georgia.


Răzvan Suma

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaționale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

"Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea și inteligența sa." - astfel îl caracteriza renumita publicație germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român.

Răzvan a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Sschu...? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango - Piazzolla, o poveste autentică și Tango la Cetate.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică București dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în țări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ștefan Horvath, a devenit un reper.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent șase turnee în formulă de trio - Romanian Piano Trio sau Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Octavian Lup, în componența cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe lângă prezența sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat și la proiecte mai puțin convenționale, adresate unui public tânăr, deschis la inovație și combinație între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Vița de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din orașul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obținut diploma de licență a Academiei de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecționare Artist Diploma la Longy School of Music, Cambridge, Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Batista Viotti - Italia, Markneukirchen - Germania sau Villa de Llanes - Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câștigate de Răzvan Suma în participările sale la competițiile naționale și internaționale, în cariera competițională începută la șase ani.

Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare cu maeștrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune, precum și transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi).

În mai 2012, ca un corolar al turneului național Vă place Bach?, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din București, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul - conceput într-o formă modernă, atractivă - este realizat cu sprijinul casei de producție SONORO RECORDS.