Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Nicolae Moldoveanu, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: marți, 16 Ianuarie 2018 , ora 11.20

Dirijorul Nicolae Moldoveanu se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio vineri, 19 ianuarie, ora 19.00, la Sala Radio, într-un concert pe al cărui afiș se vor regăsi Dansurile din Galanta, de Z. Kodály, Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64, de F. Mendelssohn, și Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 97 - Renana, de R. Schumann. Violonista Cristina Anghelescu va fi solista invitată a serii. Concertul va fi organizat în colaborare cu Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București.

Cu o personalitate muzicală complexă, fiind dirijor, dar și violonist, corepetitor și organist, Nicolae Moldoveanu a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra, susține cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa și este deopotrivă interesat de operă, un alt gen în care excelează, colaborând cu opere din Suedia, Canada sau Marea Britanie.

Solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio România, Cristina Anghelescu este o prezență activă pe scena muzicală românească. A fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovski Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall, din Praga, St. John's Smith Square din Londra, sau Finlandia Hall din Helsinki. A efectuat numeroase turnee în Europa, dar și în Taiwan, America de Sud și cea de Nord și în Africa de Sud.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii


Nicolae Moldoveanu

Complexitatea personalității artistice a muzicianului Nicolae Moldoveanu ni se descoperă în ipostazele de violonist, corepetitor, organist și, nu în ultimul rând, în cea de dirijor. Nicolae Moldoveanu s-a născut la Hunedoara, a studiat apoi vioara la Deva, parcursul său muzical ducându-l ulterior la Conservatorul din Leipzig, unde va studia orga. Atras de măiestria artei dirijorale, Nicolae Moldoveanu a urmat cursurile Conservatorului din Zürich, apoi a studiat la Basel și Berna.

A beneficiat de îndrumarea unor profesori renumiți precum: Wilfried Böttcher, Antal Doráti, Horst Stein și Ralf Wikert. Dintre dirijorii alături de care a avut prilejul de a face cursuri de master îi enumerăm pe Colin Metters, Leonard Slatkin, Sir Colin Davis, Lothar Zagrosek, Ilya Musin, Sir Roger Norrington și Sergiu Celibidache, cel care a avut o influență covârșitoare asupra devenirii sale artistice.

Nicolae Moldoveanu este un ilustru absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind distins cu două importante premii: Premiul Edwin Samuel Dove și Premiul Ricordi. Dirijorul este invitat al unor prestigioase orchestre din întreaga lume, alături de care susține concerte primite cu aprecieri de public: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaysia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Națională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Opera este un alt gen în care Nicolae Moldoveanu excelează, fiind invitat în mod curent al operelor din Malmö și Toronto, precum și al Operei Regale din Londra. Nicolae Moldoveanu a fost numit Arts Council Young Conductor al orchestrelor din Bournemouth, devenind în anul 1996 și dirijor rezident. English Sinfonia l-a numit dirijor principal în anul 1998, iar între anii 2002 și 2008 a ocupat funcția de dirijor invitat asociat al London Mozart Players. Până în 2012 Nicolae Moldoveanu a fost și dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Palmaresul său artistic este completat și cu înregistrări la South Africa Broadcasting Corporation, Radiodifuziunea bavareză, Radio 3 BBC.

Maestrul Nicolae Moldoveanu este un apreciat colaborator al Orchestrei Regale din Londra, iar pentru a interpreta în concert Simfonia nr. 3 cu orgă de Saint-Saëns alături de această celebră orchestră, municipalitatea din Northampton (localitatea în care a avut loc concertul) a aprobat chiar închirierea unei orgi de concert.


Cristina Anghelescu

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București, la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh) și în prezent este solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio din București.

Este câștigătoarea concursurilor internaționale Jean Sibelius, Helsinki, 1990, Alberto Curci, Napoli, 1983, Dr. Luis Sigall, Viña del Mar, 1985, Chile și Andria, 1991, câștigând de asemenea premiul V la Concursul J. Thibaud, Paris, în 1981, premiul IV la Concursul Tibor Varga, Sion, 1983 și premiul IV la Concursul P. I. Ceaikovski, Moscova, în 1986.

Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată și reinvitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall, Moscova; Teatro Monumental y Auditorium, Madrid; Smetana Hall, Praga; St. John's Smith Square, Londra; Finlandia Hall, Helsinki. A concertat, de asemenea, alături de orchestre importante, la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki, Madrid, Filarmonica din Moscova, etc. A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și cu toți dirijorii români. A efectuat numeroase turnee și recitaluri în Europa, dar și în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a Festivalului Prague Spring și la Helsinki Festival. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele editate pe CD, cu concerte de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi și cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.