Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Câștigătorii concursului Drumul spre celebritate, la Sala Radio

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2018 , ora 12.56
Miercuri, 17 ianuarie, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă, la Sala Radio, un concert în care vor evolua tineri instrumentiști români de talent, câștigători ai ultimelor două ediții ale concursului Drumul spre celebritate.

După nume deja cunoscute, lansate în urma acestui concurs, cum sunt clarinetistul Ioan Radu Greluș, în prezent student la Basel, violoncelistul Ștefan Cazacu, Cvartetul Eufonia din Cluj, violonista Simina Croitoru, Duo Kitharsis, sau flautistul Ștefan Diaconu, student al Academiei Regale din Copenhaga, anul acesta a venit rândul să evolueze pe scena Sălii Radio câștigătorii ultimelor două ediții ale concursului Drumul spre celebritate: excepționalul violoncelist Constantin Borodin (laureat în 2016) și talentata tânără pianistă Eva Garet, cea care a uimit juriul și spectatorii în anul 2017. Alături de cei doi laureați va evolua și violonista Mălina Ciobanu, care deține importante premii la nu mai puțin de 45 de concursuri naționale și internaționale, susținând peste 100 de recitaluri și numeroase concerte până la vârsta de doar 18 ani.

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Ștefan Novak, în prezent dirijor al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș. Pe afișul concertului se vor regăsi Concertul nr. 23 în la major pentru pian și orchestră și Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, ambele de Mozart, și Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33, de P. I. Ceaikovski.

De 8 ani, Orchestrele Radio, în colaborare cu Centrul pentru Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Asociația Pro Valores, Radio România Cultural și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, își unesc eforturile pentru a organiza competiția muzicală Drumul spre celebritate, dedicată promovării tinerilor muzicieni români talentați. Concursul a contribuit, până în prezent, la afirmarea a peste 500 de tineri muzicieni, fiind, până în 2017, competiția muzicală cu cel mai mare număr de etape și cu cel mai numeros juriu - fiecare spectator având drept de vot. De asemenea, a fost singura competiție muzicală din România cu un pronunțat caracter interactiv, rolul tinerilor spectatori - jurați fiind decisiv. De 8 ani, câștigătorii Concursului Drumul spre celebritate au șansa de a concerta cu una dintre cele mai valoroase orchestre ale țării, iar evoluția lor poate fi ascultată în toată țara prin transmisiunile în direct realizate de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Ca de fiecare dată, concertul va fi prezentat de Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural