Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Roots Revival, din nou, în concert la Sala Radio - București

Publicat: joi, 26 Octombrie 2017 , ora 13.48
Roots Revival lanseaza un nou album - "Quieter than Silence" / Mai tăcut decât liniștea.

Lansarea de album va fi urmată de un turneu în București, Brașov și Bistrița.

Concertul principal al turneului va avea loc, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, orele 19:00, la Sala Radio (Studioul Mihail Jora),în co-producție cu Radio România.

Roots Revival este la al 3-lea album. După "Chapter one - Maramureș" și "Chapter Two - Colors of Maria" (Maria Tănase), care au avut ca sursă de pornire rădăcinile folclorului românesc, "Quieter than Silence"/ "Mai tăcut decât liniștea" prezintă compoziții noi, de inspirație persană și siriană (alepiană), interpretate sinergic la instrumente orientale (ney, setar, oud, kamancheh, percuție iraniană) și contrabas.

"Quieter than Silence"este un proiect muzical independent, multicultural, născut dintr-o poveste de prietenie, dincolo de stereotipuri și conflicte politice. Un iranian - Mehdi Aminian (ney, setar, voce - Iran) și un sirian - Mohamad Zatari (oud - Siria), s-au întâlnit în București și au început să cânte împreună. Proiectul a căpătat amploare, când Leila Soldevila (contrabas - Franța), Behnam Masoumi (percuție - Iran) și Zabih Vahid (kamancheh - Iran) au acceptat invitația celor doi de a li se alătura.

"Quieter than Silence"este o formă de exprimare a compasiunii artiștilor pentru sirienii aflați în suferință, mâhniți și pribegi. Este un protest la zgomotul din lume și un îndemn la umanism.

Versurile lui Rumi, Hatef Esfahani, Omar Khayyam și Ahmad Shamloo, cântate în versiunea originală, persană și traduse în limba engleză în broșura albumului, aduc un mesaj de dragoste și sunt menite să conecteze oamenii de pretutindeni.

"Quieter than Silence"este un exercițiu de modestie, prin care artiștii au decis ca imaginea lor să nu fie în prim plan, ci muzica, renunțând la a-și face văzute chipurile pe materialele publicitare. Astfel, muzica își va transmite nemilocit mesajul.

De ce"Quieter than Silence"?

"În muzica noastră, tăcerea nu vrea să exprime lipsa cuvântului, ci ea vrea să sugereze tainica liniște descoperită doar pe calea atingerii conștiinței universale, tăcerea sublimă.

"Quieter than Silence" creează un spațiu dincolo de tăcere. "Mai tăcută decât liniștea" este dizolvarea completă a discursului, a intențiilor, golit de o semnificație anume, deschisă tuturor semnificațiilor.

"Quieter than Silence" este refugiul dintr-o lume tot mai zgomotoasă și mai agresivă.

"Quieter than Silence" este un poem subtil al demnității umane, al uncității ființei umane, strivită de propria brutalitate a specie… de războaie, de ură, de indiferență.

Proiectul acesta reprezintă o călătorie simbolică de revenire la nimic, la tabula rasa a existenței pentru a investi sunetele cu o nouă putere creativă, demnă de dialog."

Mehdi Aminian - inițiator, compozitor, interpret și producător al proiectului

ARTIȘTII

MEHDI AMINIAN (ney, setar, voce - Iran)

Mehdi Aminian este inițiatorul proiectului internațional și al Asociației Culturale Roots Revival.

Pe lângă crearea muzicii autentice și inovatoare, unul dintre principalele obiective ale Asociației Culturale Roots Revival este de a iniția un dialog artistic direct între națiuni și de a pune accentul pe esența și radăcinile noastre comune, ca oameni.

În cadrul proiectului Roots Revival au colaborat până acum peste 30 de artiști independenți, din 20 de țări, ca: România, Republica Moldova, Franța, Spania, Bulgaria, Irlanda, Armenia, Turcia, Iran, Siria, Liban, India.

Mehdi Aminian are studii de etnomuzicologie și cultură muzicală orientală și occidentală deopotrivă, cu mai mult de 10 ani experiență ca interpret și producător,

Muzica tradițională iraniană, literatura sufi, diversitatea oamenilor și a culturilor cu care a intrat în contact de-a lungul timpului, i-au influențat compozițiile, rezultând noi abordări ale ritmului și ale melodiei.

Mai multe informații despre Mehdi Aminian pe - www.roots-revival.com

MOHAMAD ZATARI (oud - Siria)

Mohamad Zatari și-a început cariera artistică în Siria, ca interpret la oud, unde a învățat atât stilul clasic al țării sale, cât și pe cel: irakian, egiptean și turcesc, de la maeștrii locali. Ulterior și-a dezvoltat latura componistică, în sistemul muzical arab, și mai apoi în cel clasic occidental, pe care îl aprofundează, cu scopul de a le putea utiliza împreuna pentru a transmite cât mai coerent și conștient muzica.

Pentru Mohamad Zatari, acest album este în primul rând o ocazie de a prezenta complexitatea instrumentului său preferat, oud-ul, precursorul lăutei.

Totodată este un proiect experimental, în care instrumentele orientale și ritmurile lor specifice sunt susținute de sunetul grav al contrabasului, rezultând un repertoriu proaspăt și original.

Mai multe informații despre Mohamad Zatari pe www.mohamadzatari.com

LEILA SOLDEVILA (contrabas - Franța)

Interpretă la pian și contrabas, Leila a studiat muzica clasică și improvizația jazz în instituții celebre de învățământ muzical din Franța și Olanda.

In pezent, Leila este implicată în numeroase proiecte de jazz, tango, muzică clasică, pop, dar și în cele destinate muzicii tradiționale a popoarelor, cum ar fi: cea kurdă, rusă, franceză și, nu în ultimul rând, cea orientală.

Contribuția Leilei la "Quieter than Silence" nu se limitează la a crea un background sonor fertil și armonios pentru ceilalți muzicieni, ci, prin vasta sa înțelegere a armoniei, îmbogățește muzica la nivel melodic. Basul este omniprezent în album, ca o voce interioară.

Mai multe informații despre Leila Soldevila Renault pe www.leilasoldevilarenault.com

BEHNAM MASOUMI(percuție - Iran)

Behnam Masoumi este absolvent al Conservatorului din Teheran, unde a studiat sistemul poliritmic din muzica persană. Percuționistul iranian, a fost ghidat în cariera sa de către: Ramin Rahimi, Aarash Farhangfar, Pejham Akhavas, Navid Afghah, Pejman Hadadi, pe care îi consideră mentori.

Behnam a colaborat cu diferiți soliști și formații, a interpretat muzica de film, a înregistrat mai mult de 15 albume, a concertat în Iran și în străinătate, în Asia, Australia și Europa.

În Quieter than Silence, Behnam Masoumi aduce elementele ritmice prin intermediul instrumentelor sale: tombak, udu, bendir și surprinde cu uimitoare efecte de percuție.

Mai multe informații despre Behnam Masoumi pe www.behnammasoumi.com

ZABIH VAHID(kemancheh - Iran)

Deși nu-și va face prezența în România, la actualul turneu, Zabih Vahid, a participat ca invitat de onoare la înregistrarea albumului "Quieter than Silence" - în piesa "How Long?", adaugându-i valoare printr-un stil interpretativ rafinat și prin sugestiile sale tehnice.

Zabih Vahid este un remarcabil compozitor și interpret la Kamancheh, licențiat al Conservatorului din Teheran.

Născut și crescut într-o veche familie de muzicieni din Esfahan, Zabih a beneficiat de îndrumarea celor mai de seamă maeștri ai muzicii iraniene tradiționale, încă din fragedă copilărie.

Zabih a compus, în ultimii ani, numeroase coloane sonore pentru filme artistice și seriale TV.

În prezent, locuiește în Iran și este implicat în mai multe proiecte în calitate de compozitor, manager de proiect și interpret la kemancheh.

TURNEUL se va desfășura în perioada 7 - 13 noiembrie, după cum urmează:

07.11.2017 - orele 20:00 - Hermitage Urban Spiritual Hub - București

08.11.2017 - orele 20:00 - Apollo 111 - București

11.11.2017 - orele 19:00 - Sala Radio

(Studioul de concerte Mihail Jora) - București

12.11.2017 - orele 20:00 - Centrul Cultural Reduta - Brașov

13.11.2017 - orele 20:00 - Sinagoga - Bistrița

Biletele la concertul de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Mai multe detalii despre turneu găsiți pe site-ul Roots Revival - www.roots-revival.com

"Quieter than Silence" este un eveniment al Asociației Culturale Roots Revival si al CreativeWork.ro

Co-producător: Centrul Cultural Media al Radio România

Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Libanului în București, Hermitage Urban Spiritual Hub, Apollo 111, Picollo Mondo, Vila Paris

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Agerpres, Libertatea

Sponsor principal: SensiBlue

Sponsori: Deltanav, ODS, Rădăcini