Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 13.19

Filarmonica de Stat "Transilvania" vă invită vineri, 31 martie, la concertul simfonic dirijat de Cristian Oroșanu. Alături de orchestra filarmonicii, revine pe Scena Colegiului Academic violoncelistul Răzvan Suma, care va interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel, de Camille Saint-Saëns și Sonata pentru violoncel de John Ireland. Programul serii se va încheia cu "Simfonia fantastică", de Hector Berlioz.

În stagiunile recente, Cristian Oroșanu a debutat la pupitrul unor ansambluri de renume: a dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National de Bordeaux și Orchestra Tonhalle din Zürich. În Japonia, dirijorul și-a stabilit o relație strânsă cu un ansamblu tânăr și dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra. În ultimii ani, a avut ocazia să lucreze ca dirijor asistent cu Yutaka Sado, Mstislav Rostropovici și Ingo Metzmacher.

În cursul stagiunii 2007-2008, a fost dirijor asistent la Deutscher Symphonie Orchester din Berlin. De asemenea, a colaborat cu BBC Scottish Orchestra, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestre Lamoureux, Orchestra Națională din Porto, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestrele Filarmonicilor din Strasbourg și Bruxelles și Israel Kibbutz Orchestra. În 2005, a dirijat, la Competiția Internațională Malko, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, ocazie cu care a fost distins cu Premiul II.

Cristian Oroșanu susține o intensă activitate și în București, unde și-a alcătuit un repertoriu amplu atât în domeniul simfonic, cât și în cel de operă. Colaborează frecvent cu Orchestra Națională Radio, dar și cu Operele Române din București și Cluj-Napoca, unde a dirijat peste 30 de lucrări de gen. În prezent, este dirijor al Filarmonicii din Brașov.

A studiat, în paralel, cornul și dirijatul de orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București. Înainte de a îmbrățișa cariera de dirijor, a fost, timp de cinci ani, cornist în Orchestra Națională Radio. Ulterior, o bursă la Academia Internațională Bach din Stuttgart i-a oferit posibilitatea de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

În 1999, a devenit profesor de orchestră la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, iar din 2010 predă dirijat la Academia de Muzică din Iași. Între 2011 și 2015, a susținut cursuri de măiestrie în dirijat la Iași și la Brașov.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume.

Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca "uditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

"Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea și inteligența sa" - astfel îl caracteriza renumita publicație germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică București dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în țări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, cursul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ștefan Horvath, a numărat peste 20 de cursanți veniți din toată țara. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul "Vă place BACH?", Răzvan Suma a suținut în 2012 primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediții ale turneului au însemnat 17 orașe din România și peste 10.000 de spectatori direcți. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, în octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Răzvan Suma a realizat, începând din 2006, șase turnee ca mambru an ansamblurilor Romanian Piano Trio și Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Octavian Lup, în componența cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din orașul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obținut diploma de licență a Academiei de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecționare "Artist Diploma" la Longy School of Music, Cambridge, SUA, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca "Giovanni Batista Viotti" (Italia), "Markneukirchen" (Germania) sau "Villa de Llanes" (Spania) sunt doar câteva dintre cele mai importante competiții internaționale la care a participat Răzvan Suma. Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare cu maeștrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga sau Frans Helmerson.

În ultimii ani, Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune, precum și transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului național "Vă place BACH?", Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din București, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul - conceput într-o formă modernă, atractivă - este realizat cu sprijinul casei de producție Sonoro Records.

Vineri, 31 martie, ora 19, Abonament 22

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Cristian Oroșanu dirijor

Răzvan Suma violoncel


John Ireland

Sonata pentru violoncel, în sol minor (aranjament pentru violoncel și orchestră de coarde)

Camille Saint-Saëns

Concertul nr. 1 pentru violoncel, în la minor, op. 33

Hector Berlioz

Simfonia fantastică

PREȚUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la agenția de bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.

25 lei preț întreg / concert

13 lei preț redus (elevi, studenți și pensionari) / concert

Atenție: În ziua concertului, agenția de bilete este deschisă în intervalul 10-14

FILARMONICA DE STAT "TRANSILVANIA"

P-ța Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro