Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Camerata Regală într-un concert de poveste la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 7 Decembrie 2016 , ora 16.39


Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, susține Concertul extraordinar de Craciun sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 20.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3). Evenimentul se va desfășura sub bagheta maestrului Sabin Păutza, compozitor, dirijor și profesor, un profesionist de excepție, considerat a fi Leonard Bernstein al României.

În program vor fi lucrări din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns, Joseph Haydn, Franz Waxman, Sabin Păutza, Leroy Anderson și Leonard Bernstein, lucrări special alese pentru a transmite emoția și energia sărbătorilor de iarnă.

Concertul este unul inedit, aducând pe scenă șase soliști talentați cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, câștigători ai concursului național desfășurat de Bancpost și Camerata Regală - "Șansa ta": Cristiana Achim (pian), Ștefan Aprodu (vioară), Mălina Ciobanu (vioară), Ioana Maria Tudor (vioară), Isabela Voropciuc (pian) și Cornelius Zirbo (violoncel). Concursul a fost adresat elevilor din clasele IX - XII ce studiază muzica în cadrul celor 17 licee de profil din țară.

Marius Constantinescu va fi gazda acestui eveniment și va însoți audiența în călătoria muzicală propusă de Camerata Regală.

Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

Stagiunea Regală 2016-2017 este organizata in parteneriat cu BANCPOST, program prin care banca este alaturi de tinerele talente și contribuie astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg. Concertele de muzică de cameră - adevărate spectacole de sunet - propun incursiuni în operele unor compozitori celebri și nu numai, cu scopul de a aduce în atenția publicului muzica de calitate.

Informații despre muzicieni:

Sabin Păutza a fost director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viață al ansamblului. În 1985 a debutat în dubla calitate de dirijor și compozitor pe cea mai importantă scenă muzicală a SUA, Carnegie Hall din New York. După anul 1990, dirijează frecvent și în România, fiind invitatul tuturor orchestrelor simfonice inclusiv al Filarmonicii "George Enescu" și al Orchestrei Naționale Radio. Creația compozistică a lui Sabin Pautza este impresionantă. A scris muzică pentru piese de teatru, a compus muzică vocal simfonică, muzică simfonică, lucrări pentru vioară, violă, clarinet, trompetă, lieduri, muzică ușoară, muzică de jazz, studii de muzicologie. A primit numeroase distincții în țară și în străinătate ca dovadă a aprecierii compozițiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internațional de Compoziție de la Salt Lake City - Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziție (1994).

Cristiana Achim are 16 ani și este elevă a Colegiului National de Arte "Dinu Lipatti" din București, la clasa de pian a prof. dr. Alina Balaban. Îndrumată în activitatea pianistică în perioada 2007-2014 de către prof. dr. Adriana Alia Bocăneanu, Cristiana Achim a câștigat peste treizeci de premii la concursuri naționale și internaționale. În urma unei audiții in fața pianistei Elizabeth Sombart, Cristiana Achim a fost selectată pentru a deveni membră a Fundației Resonnance, cu care susține numeroase recitaluri caritabile.

La doar 13 ani, Ștefan Aprodu studiază vioara la Colegiul de Arte "Dinu Lipatti" din București, sub îndrumarea doamnei profesoare Magdalena Ursu. Este multiplu olimpic la vioară și câștigătorul a peste patruzeci de premii, atât naționale și internaționale. A susținut zeci de recitaluri în București și în țară, precum și în străinătate.

Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, cu profesorul Calistrat Catargiu, la Colegiul Național de Artă "Octav Bancilă" din Iași. În anii ce au urmat a studiat cu violoniștii Anton Diaconu și Sherban Lupu. În prezent, Mălina studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. La 18 ani, Mălina are un repertoriu impresionant de premii și concerte susținute atât în țară, cât și în străinătate. A impresionat juriul la toate concursurile la care a evoluat, câștigând premii I și premii speciale.

Ioana Maria Tudor are 17 ani și este elevă la clasa doamnei profesoare Magdalena Ursu la Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti". Studiază vioara de la vârsta de 7 ani, iar până în prezent a câștigat premii la concursuri naționale și internationale, precum și la olimpiadele naționale. Ioana participa la numeroase festivaluri internationale de orchestra, masterclassuri și concerte cu orchestra în calitate de solist și concert-maestru.

Pianista Maria Izabela Voropciuc, în vârstă de 14 ani, urmează Liceul de Artă "Aurel Popp" din Satu Mare, la clasa profesoarei Annamaria Manfredi, care o introduce în lumea minunată a pianului și a muzicii clasice. Participă la numeroase concursuri naționale și internaționale, precum și la Olimpiadele Naționale de Interpretare Muzicală, unde se numara constant printre castigatori. În 2016 a interpretat la Ateneul Român Concertul pentru 4 piane BWV nr. 1065 de J.S. Bach, alături de Camerata Regală la invitația pianistei Elizabeth Sombart sub bagheta dirijorului Pierre Vallet.

Cornelius Zirbo studiază la Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti"din București, la clasa prof. Octavian Lup. A beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională, fiind unul dintre cei șase muzicieni selectați pentru al treilea sezon al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton (Paris). A concertat în mai multe orașe din Cehia în cadrul "South Bohemian Festival 2016". Este laureat a numeroase concursuri din țară și din străinătate. Ca urmare a câștigării locului I la Concursul StreichWerk de la Berlin, Cornelius deține un violoncel STREICHWERK Domenico Montagnana.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniștii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiștii Ion Bogdan Ștefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional "Sergiu Celibidache". În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia "Regele Mihai al României" pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Concert recomandat de RFI România

Partener principal: BANCPOST

Parteneri: Filarmonica George Enescu, VOLVO

Parteneri instituționali: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Poșta Română, BILETE.RO, Qwellman, Way Media, Ella Traveland, Asociația Elite Art Club Unesco, Jeunesses Musicales Romania, statuidedaci.ro

Parteneri Media: The Art of Living, life.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, iqool.ro, autentici.ro, LiterNet