Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de deschidere a Festivalului Mozart, ediția XXVI - 9-16 decembrie 2016

Publicat: marți, 6 Decembrie 2016 , ora 12.50

Festivalul Mozart, ajuns în acest an la cea de-a 26-a ediție, începe vineri, 9 decembrie 2016, la Cluj-Napoca, printr-un concert simfonic organizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat "Transilvania". La pupitrul orchestrei filarmonicii clujene se va afla dirijorul Noam Zur, iar îndrăgita pianistă Dana Borșan revine la Cluj pentru a sărbători, alături de melomanii clujeni și nu numai, muzica lui Mozart.

Programul concertului de deschidere include Simfoniile 25 și 40 și Concertul nr. 9 pentru pian, de Mozart. Concertul va avea loc la Colegiul Academic, începând cu ora 19.

Programul complet al festivalului se găsește pe mozart-romania.ro.

Născut în 1981, Noam Zur s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv și a participat la cursuri de măiestrie, la seminarii susținute de dirijori și profesori ca Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin și Neeme Järvi, iar din 2003 a participat la forumul de dirijat organizat de Deutscher Musikrat din Germania. După o carieră în ascensiune, în cadrul stagiunii 2013/2014, Noam Zur a debutat la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice și Filarmonicii din Pilsen (Cehia), al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik și al Filarmonicii "Arthur Rubinstein" din ŁódŒ. Printre cele mai importante concerte din această stagiune, se numără debuturile cu WDR Rundfunkorchester (Köln), Louisville Orchestra (Kentucky) și Orchestra de Cameră din Bari. În aprilie 2015, a debutat la Opera de Stat din Gdansk, iar în mai, la pupitrul Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În aceeași stagiune, 2014-2015, dirijorul și-a extins activitatea în America Centrală și America de Sud: a fost invitat pentru o serie de cursuri la Universitatea UNCUYO din Mendoza și la Universitatea Națională de Arte din Buenos Aires. A fost invitat, de asemenea, la pupitrul Orchestrei din Xalapa (Mexic). Până în anul 2015 Noam Zur a fost dirijorul principal al Kammerphilharmonie Frankfurt, iar din iulie 2015 a devenit directorul artistic al Festivalului de Operă "Tino Pattieri" din Dubrovnik.

Dana Borșan, solistă concertistă a Societății Române de Radiodifuziune, și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică din Cluj, sub îndrumarea profesorilor Petru Florian și Georg Sava, urmând apoi cursurile Conservatorului din București în clasa pianistului Gabriel Amiraș. Un rol important în formarea sa artistică l-a avut participarea la cursurile de măiestrie susținute de celebrii pedagogi Hélene Boschi și Hans Leygraf. Talentul de excepție al artistei a fost remarcat de la primele sale apariții scenice, pianista obținând numeroase distincții la concursuri naționale și internaționale - Varșovia, Zwickau, Viena. Activitatea sa solistică se desfășoară pe cele mai importante scene din țară, precum și în turnee efectuate în Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Rusia, Slovacia, Marea Britanie. La acestea se adaugă o serie de înregistrări de succes la casele de discuri din România și Germania, dintre care se remarcă în mod deosebit integrala concertelor pentru pian de Mozart în compania Orchestrei Naționale Radio din București. În paralel cu activitatea concertistică, solista desfășoară o prestigioasă carieră didactică, fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. Dana Borșan a susținut cursuri de măiestrie la prestigioase instituții de învățământ muzical, cum sunt Conservatorul Național din Paris sau Universitatea de Muzică din Viena și este deseori invitată în juriile unor concursuri internaționale de mare prestigiu - Concursul Grieg de la Oslo, Concursul tinerilor pianiști chinezi din Hong Kong, Concursul Enescu. Printre absolvenții săi se află tineri artiști afirmați în viața muzicală, atât în țară cât și peste hotare.

Vineri, 9 decembrie, ora 19, Abonament 9
Colegiul Academic

Concertul de deschidere a Festivalului Mozart
Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Noam Zur dirijor
Dana Borșan pian

Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonia nr. 25 în sol minor, KV 183
Concertul nr. 9 pentru pian, în Mi bemol major, KV 271, Jeunehomme
Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550


PREȚUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la agenția de bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.

25 lei preț întreg / concert

13 lei preț redus (elevi, studenți și pensionari) / concert

Atenție: În ziua concertului, agenția de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT "TRANSILVANIA"

P-ța Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro