Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cetatea Făgărașului va găzdui ultimul concert SoNoRo Conac în țară

Publicat: marți, 13 Septembrie 2016 , ora 14.21

Periplul SoNoRo Conac în țară se încheie joi, 15 septembrie 2016, cu un concert în Cetatea Făgărașului, județul Brașov. Programul muzical va cuprinde piese de Ludwing van Beethoven, Maurice Ravel, Johann Halvorsen și Edward Elgar, în interpretarea muzicienilor Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Alexander Hülshoff (violoncel).

Concertul va începe la ora 19.00 și va fi urmat de un cocktail. Accesul publicului la eveniment este gratuit, pe bază de invitație.

Cetatea Făgărașului vine ca o încununare a tuturor conacelor, bisericilor fortificate și altor clădiri ce aparțin patrimoniului românesc, în care au răsunat concertele SoNoRo Conac în această vară.

Cetate medievală emblematică a Transilvaniei, considerată una dintre cele mai importante din Europa, nu doar de la noi din țară, Cetatea Făgărașului a fost martora multor evenimente istorice importante, oglindite și în arhitectura impozantă a clădirii. Construcția a avut inițial un rol eminamente strategic, de cetate de apărare a sud-estului Transilvaniei de incursiunile otomanilor și a fost construită la începutul secolului al XIV-lea pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea.

În secolul al XVII-lea, Cetatea Făgărașului devine centru politico-administrativ și reședința principilor Transilvaniei. Acesta este momentul transformării sale într-o fastuasă reședință pricinară. Atunci se vor construi loggiile de pe latura de sud a castelului în stil italian și se vor reamenaja sălile interioare ale castelului. Lucrările de transformare a cetății în reședință princiară s-au făcut cu ajutorul unor arhitecți din Italia și meșteri sticlari din Murano, ce prin lucrările lor au insuflat eleganță unei construcții cu scop militar până în acel moment.

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac se va încheia duminică, 18 septembrie, la Muzeul Național de Artă al României, cu două concerte dedicate strângerii de fonduri pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia pământului" de Constantin Brancuși, o campanie inițiată de Ministerul Culturii și susținută de Muzeul Național de Artă al României.

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac -, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Primăria sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.