Arhivă : Agenda de concert Înapoi

SoNoRo Conac revine în Alba pentru cea de-a IV-a ediție

Publicat: vineri, 10 Iunie 2016 , ora 9.24

Cel de-al doilea concert SoNoRo Conac va avea loc luni, pe 13 iunie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, județul Alba. Aceasta este cea de-a doua clădire de patrimoniu din județul Alba în care va avea loc un concert SoNoRo Conac, după ce, anul trecut, Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia a găzduit un alt recital menit să readucă muzica de cameră în spații ce o pun în valoare, importante cladiri de patrimoniu din țara noastră.

Programul recitalului va cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Zoltán Kodály, Jean Sibelius și Edward Elgar și va fi interpretat de Anna - Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Jan-Erik Gustafsson (violoncel).

Concertul va fi urmat de un cocktail.

Până la sfârșitul lunii septembrie, vor mai avea loc concerte SoNoRo Conac în următoarele clădiri de patrimoniu:

- Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, județul Hunedoara (14 iunie 2016)
- Muzeul de Artă din Craiova, județul Dolj (15 iunie 2016)

- Biserica Foritficată și Casa Kraus, Criț, județul Brașov (23 iulie 2016)

- Casa cu Blazoane, Chiojdu, județul Buzău (24 iulie 2016)
- Conacul Domniței Ralu, Chițorani, județul Prahova (25 iulie 2016)
- Biserica Fortificată, Ilieni, județul Covasna (29 iulie 2016)

- Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, județul Covasna (6 august 2016)


- Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, județul Sibiu (14 septembrie 2016)
- Cetatea Făgăraș, județul Făgăraș (15 septembrie 2016)

Castelul din Sâncrai a fost construit în secolul XIX și a aparținut familiilor nobiliare Kemeny și Banffy. Castelul a fost construit în stil renascentist, completat, în faza de extindere, cu elemente baroce, ușor eclectice, cu accente neoclasice. În 1947 destinația clădirii a fost transformată în cea de azil pentru copii cu dizabilități și, începând cu acel moment, a suferit transformări și lucrări ce i-au degradat mult din aspectul original.

În urma restaurării realizate de Consiliul Județean Alba, clădirea și-a recăpătat strălucirea. Experții restauratori au reușit să pună în valoare detalii originale din arhitectura castelului, precum scara din fier forjat cu un desen floral elaborat, puternic decorativ, reprezentativ pentru stilul Art Nouveau.

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac -, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.