Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2016 - ediția a XXVI-a

Publicat: marți, 17 Mai 2016 , ora 9.50
După douăzeci și cinci de ediții ale festivalului "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", timp în care s-au succedat diferite opinii și mentalități de structurare ale programului artistic, cedând fie unor impulsuri reformatoare, fie unora conservatoare, aducând în prim-plan atât experimentalismul, cât și recuperarea tradiției muzicii contemporane, iată că este momentul realizării unei sinteze care să cuprindă, pe de o parte, cele mai importante și de succes tendințe ale concepțiilor de până acum, iar pe de altă parte - nevoia asumării unei inițiative inovatoare în plan internațional.

Un festival este emanația unei concepții despre viață. SIMN este deja purtătoarea unui mesaj atitudinal și a câtorva idei centrale în contextul cultural actual. Semnificația festivalului este dată de o demarcație clară față de zona entertainment și de piața acesteia.

SIMN 2016 vine cu propunerea a patru direcții tematice de a transcende obișnuitul, numite eutopii, locuri ale Binelui: Ulise, Gulliver, Nirvana și Matrix.

De asemenea, SIMN 2016 portretizează și reliefează figura marelui compozitor român Anatol Vieru, prin recuperarea unor capodopere ce se cuvin redimensionate și reinterpretate.

ULISE - Dincolo de limitele culturii
Ulise este călătorul, pribeagul, migrantul perpetuu. El trebuie să găsească mereu noi idei, să experimenteze și să mizeze pe originalitate. Eutopia ULISE este deschisă spre aventură.

GULLIVER - Dincolo de limitele istoriei
Gulliver e criticul și ochiul istoriei. El înfruntă această realitate și deschide lumea posibilului. Eutopia. GULLIVER este deschisă spre lumi și povești virtuale.

NIRVANA - Dincolo de limitele sinelui
NIRVANA e eutopia contopirii cu Universul. Dezmărginirea eului prin sacralitate și ritual deschide înspre comuniune și mister.

MATRIX - Dincolo de limitele naturii
Matrix e apostolul unei lumi postumane. El modulează făptura umană și o ridică la putere hi-tech. Sinergia bio-tehnologică se întinde de la improvizația liberă la algoritmul perfect. Eutopia MATRIX este deschisă spre Apocalipsă.