Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Penultimul concert al stagiunii Clasic e fantastic. Cum sa înțelegem muzica 2015 - 2016

Publicat: miercuri, 4 Mai 2016 , ora 15.03

Duminică, 15 mai, ora 11.00, Ateneul Român - Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica și teatrul

O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale/Dan Dediu

Interpreți :

Simonida Luțescu - Zoe
Ștefan Popov - Tipătescu
Andrei Lazăr - Cațavencu
Daniel Filipescu - Farfuridi
Răzvan Georgescu - Dandanache

Dan Dediu - pian
Fernando Mihalache - acordeon

Comentează: Cristina Sarbu


Unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani, Dan Dediu este autorul a 147 de lucrări din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale, cinci concerte (pentru saxofon, violă, vioară, pian), cinci cvartete de coarde, muzică de cameră pentru diverse formații, lucrări pentru pian, coruri și muzică electronică.

Dan Dediu este autorul a patru lucrări de operă Post-ficțiunea, Münchhausen, Eva! și această O scrisoare pierdută. Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale, atât în calitate de compozitor, cât și de interpret. Cu o astfel de experiență creatorului nu i-a fost prea greu să găsească cheile cele mai potrivite pentru versiunea muzicală a capodoperei lui Caragiale. Partitura operei sale " O scrisoare pierdută " dupa piesa cu același titlu de I.L.Caragiale a avut premiera absolută duminică, 16 decembrie 2012 la Opera Națională București.

Soluția muzicală aleasă este generoasă și accesibilă publicului larg: un Babilon sonor în care conviețuiesc armonios stiluri și genuri diverse care își împart accesul la prim-plan în funcție de personaje și situații. Compozitorul explică cel mai bine felul în care și-a conceput opera la care a lucrat peste trei ani: Tipătescu - un tango de Piazzolla. Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor și inflexiunilor melodice balcanice; Cațavencu, versatil și alunecos într-un registru ce trece de la hora lungă și romanță la habaneră și French can-can; Farfuridi, cu dublura sa Brânzovenescu, pendulând între bossa nova și peșrev turcesc; Cetățeanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenești; Pristanda, fante de cartier cu damf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenții și reușită de simfonie; mulțimea - o oaste de zevzeci chiuind și chefuind de zor. Și, bineînțeles, Zoe: platoșă mândră de bolero, ascunzând însă o oază de omenesc, de iubire și suferință sub chipul unui vals trist." De pe scenă pornesc către public valuri-valuri de muzică încantătoare care îți udă amintirile și te fac să tresari ca la întâlnirea cu un vechi prieten declanșland deja-vu-uri familiare. Dan Dediu folosește incredientele care îi stau la dispoziție într-un spectacol liric: o orchestră diversă și mai ales colorată, vocile care râd, plâng, suferă sau exultează folosind TOTUL, de la cuvântul mușcat prin declamație, parlando pană la arie/arioso trecând prin duete, terțete, cvartete, cvintete chiar și octet la sfârșit brilliant de act. Și o face cu o măiestrie și o ușurință ce conferă partiturii curgere învolburată și liberă, rapidă și naturală de la primul la ultimul acord. Bine conturate, prin cuvânt și sunet, rolurile sunt cântate și jucate cu plăcere, se așează bine în voce, oferă soluții de mișcare la îndemână și, mai presus de toate, provoacă plăcere atât interpreților cât și publicului.

Această producție a O.N.B. a fost cu siguranță o mare reușită de grup. Distribuția i-a alăturat pe Ștefan Popov- Tipătescu, Andrei Lazăr - Cațavencu, Ștefan Schuller- Pristanda, Florin Diaconescu - Trahanache, Simonida Luțescu - Zoe, Vasile Chișiu- Farfuridi, Daniel Pop- Brânzovenescu, Liviu Indricău - Cetățeanul turmentat, Răzvan Georgescu- Agamiță Dandanache. Câțiva dintre ei vor urca pe scena Ateneului Român și în concertul-spectacol în care însuși compozitorul Dan Dediu va explica felul în care a gândit muzica menită a susține replicile geniale, nemuritoare ale celui care a fost unicul I.L.Caragiale. O experiență inedită pentru publicul tânăr al proiectului Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica.

Biletele se pun în vânzare marti, 10 mai, ora 12.00 la casieria din incinta Ateneului Român. Prețul unui bilet : 20 lei/pers.

T: +40-21-315 6875 - Casa de Bilete
Rezervări pentru grupurile școlare la adresa info@fge.org.ro până luni, 9 mai, ora 13


Biroul de presă

Cristina Sârbu
www.fgw.org.ro