Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concursul Național de Critică și Interpretare Muzicală 'Mihail Jora', o adevarată instituție culturală

Publicat: luni, 11 Aprilie 2016 , ora 10.22

București, 11 aprilie 2016. Cea de-a XXVI-a ediție a Concursului Național de Critică și Interpretare Muzicală "Mihail Jora" a intrat în ultima săptămână de înscrieri. Tineri muzicieni români sunt așteptați în fața juriului în perioada 9-16 mai pentru a duce mai departe tradiția Concursului lansat încă din 1991. Începând cu ediția de anul acesta, Societatea Muzicală a preluat project-managementul și finanțarea Concursului Național Mihail Jora, pe care l-a făcut să devină o adevărată instituție culturală.

Mihail Jora a avut un rol determinant în construirea identității muzicale românești. Liedurile sale, dar și lucrările simfonice, sunt adesea incluse în recitaluri sau stagiuni ale filarmonicilor. De asemenea, Mihail Jora a avut o însemnată activitate muzicologică, volumul său "Momente muzicale" fiind o referință în domeniu.

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor muzicali din România "Mihail Jora", a organizat prima ediție a acestui concurs național de critică și interpretare în 1991, odată cu sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea compozitorului. Ulterior, Universitatea Națională de Muzică București a devenit partener organizator al Concursului, iar în 2016 Societatea Muzicală a fost invitată să se alăture. Radio România Muzical a fost tot timpul partenerul media instituțional, iar Media Image Factory, agenție specializată în comunicarea proiectelor sociale și culturale oferă sprijin în comunicarea concursului.

De-a lungul timpului, numeroși muzicieni români cunoscuți au avut Concursul Jora ca început al carierei. Ajuns la ediția a XXVI-a, Concursul Național Mihail Jora a devenit cel mai longeviv și mai important pe scena competițiilor naționale. Fondatorul său l-a organizat și l-a condus fără întrerupere până în acest an, când a predat președinția Conf. univ. dr. Dragoș Calin, Profesorul Constantinescu devenind Președintele de Onoare al Concursului.

Conf. Dr. Dragos Calin este pianist și critic de artă muzicală, titularul de curs pentru disciplinele Arte integrate și Estetică muzicală, predă Didactica educației muzicale, Muzicologie, Citire de partituri și Practică pedagogică la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Ediția de anul acesta a Concursului Mihail Jora se va desfășura între 9 și 16 mai și este deschisă tinerilor români cu vârste între 16 și 27 de ani la secțiunile Canto (operă și lied), Pian, Violoncel și Critică muzicală. Începând cu ediția viitoare, în Concurs vor intra și muzicieni din Republica Moldova și noi secțiuni vor fi adăugate.

Pentru prima dată, corporații multinaționale, firme și fundații private s-au asociat acestui proiect, devenit o adevărată instituție culturală. Premiile consistente li se datorează, dar, în egală măsură, și numeroase alte lucruri care nu se văd, ce au putut să fie făcute bine cu banii lor.

Însă, mai ales, partenerilor și sponsorilor li se datorează Concertul de Gală de la Ateneul Român, în 16 mai, la care vor fi anunțați public și câștigătorii și vor fi înmânate premiile. Vor participa numeroase personalități și se așteaptă să devină o referință despre ceea ce pot face oamenii din cultură și cei din muzică atunci când lucrează împreună într-un proiect bine construit și administrat.


Premiile Concursului Național de Critică și Interpretare Muzicală "Mihail Jora"

Premiul I la secțiunile Pian, Canto și Violoncel - 3,000 €

Premiul al II-lea la secțiunile Pian, Canto și Violoncel - 1,000 €

Premiul special "Mihail Jora" la secțiunile Pian și Canto- 1,000 €

Premiul I la secțiunea Critică Muzicală - 1,500 €

Premiul al II-lea la secțiunea Critică Muzicală - 500 €

Pentru toate categoriile înscrierile se fac până la data de 15 aprilie. Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul www.mihailjora.ro și pe www.facebook.com/MihailJora

Despre concursul "Mihail Jora": Concursul național de creație, critică și interpretare muzicală "Mihail Jora" a fost inițiat de către Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor muzicali din România împreună cu Universitatea Națională de Muzică din București în anul 1991, fondator prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, ca semn de omagiu, cu prilejul sărbătoririi centenarului marelui artist român. Din anul 2010 el este reorganizat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și beneficiază de un aport logistic și conceptual al mai multor co- organizatori.