Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Stradivarius pentru Roșia Montană

Publicat: marți, 29 Martie 2016 , ora 10.48

Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica vă invită la un eveniment special, unicat, ce onorează Ziua Internațională a Siturilor și Monumentelor UNESCO și includerea Roșiei Montane pe lista indicativă a României pentru patrimoniul universal. Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, începând cu orele 20.00 la Ateneul Român și este organizat de Stradivarius Sound în parteneriat cu ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Sunetul dăruit de o vioară Stradivarius este atemporal. La fel și valoarea de excepție a patrimoniului cultural de la Roșia Montană transcende timpul. Concertul susținut de Duo Stoica ne invită să descoperim că așa cum un Stradivarius nu este doar o piesă de lemn expusă într-un muzeu, nici patrimoniul Roșiei Montane nu este doar o imagine împietrită a trecutului. Lemnul, muzica și istoria le pot vorbi oamenilor de azi pentru a ne face să înțelegem identitatea pe care o moștenim, pentru a ne da încredere în viitor.

O vioară Stradivarius, la fel ca și o casă veche dintr-un târg minier, spune o poveste despre frumos doar atunci când încape pe mâinile potrivite. Și una, și cealaltă, se cer a fi adoptate pentru a-și îndeplini menirea. Fondurile obținute din vânzarea biletelor pentru concert vor fi donate programului de restaurare Adoptă o Casă la Roșia Montană. Acesta este un program de salvare și restaurare a patrimoniului cultural și a comunității tradiționale de la Roșia Montană și din satele învecinate.

"Când cineva cântă la o vioară Stradivarius, se spune că toate celelalte viori vibrează în cutiile lor.

Când cineva spune Roșia Montană, mii de români se gândesc că într-o bună zi localitatea din Apuseni va face parte din patrimoniul universal UNESCO", a declarat Răzvan Stoica.

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai importanți tineri muzicieni europeni ai momentului. Tehnica excepțională și pasiunea interpretării au atras admirația publicului și a criticilor din întreaga lume. Din 2009, Răzvan cântă la o vioară Antonius Stradivarius datată din anul 1729, pe care a câștigat-o prin competiția de prestigiu "Strad prize" de la Salzburg. Pe 18 aprilie, Răzvan va concerta la Ateneul Român alături de pianista Andreea Stoica, ce a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică București, precum și a Royal Conservatory Amsterdam. În stagiunea 2015 - 2016, Andreea este artist invitat în cadrul orchestrei Kameratta Stradivarius.

Programul Adoptă o Casă este inițiat de Alburnus Maior, asociația locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunității de la Roșia Montană, în parteneriat cu ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociație activă în domeniul cercetării, conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităților și al societății.