Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul Internațional 'J.S. Bach' - ediția a VI-a

Publicat: joi, 24 Martie 2016 , ora 11.54
Tradițional, la sfârșitul lunii martie, Sala cu Orgă și Fundația Culturală J.S. Bach invită toți iubitorii de frumos în lumea perfecțiunii - lumea muzicii lui Bach. Programul celei de-a VI-a ediții, care se va desfășura în perioada 27 martie - 2 aprilie, cuprinde 4 concerte susținute de artiști de prestigiu din Olanda/România, Italia, Ucraina, Germania, Spania, Rusia și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc pe data de 27 martie, evenimentul fiind susținut de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-i ca soliști pe doi violoniști de excepție - Liviu Prunaru, concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam și violonista de origine rusă Valentina Svyatlovskaya, membră a aceluiași prestigios ansamblu. Spectatorii vor asista la o evoluție "de cuplu'' - Stradivarius și Guarneri - două viori de colecție cântate de violoniștii invitați. Cele două viori sunt instrumente de mare performanță și valoare: Stradivarius "Pachoud" din 1694 (Liviu Prunaru) și Guarneri "Maria Theresia"din 1676 (Valentina Svyatlovskaya). Programul concertului va include Concertul în re minor pentru 2 viori de J.S. Bach, precum și Amitié de Eugène Ysaÿe (arr. Dan Dediu), piesă interpretată de cei doi artiști și în ediția de anul trecut a Festivalului Internațional "George Enescu" din București. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău.

Pe data de 29 martie va avea loc un extraordinar recital de chitară, oferit de reputatul chitarist Edoardo Catemario (Italia). Apreciat drept un chitarist de o complexitate surprinzătoare, Edoardo Catemario va prezenta un program din creații de J.S. Bach, Heitor Villa Lobos, Erik Satie și Kazuhiko Hattori.

În data de 31 martie, muzica lui Bach, dar și a altor compozitori clasici, va răsuna într-o variantă inedită, interpretată de "Kiev Brass Quintet" din Ucraina.

Festivalul se va încheia pe 2 aprilie, cu un concert de orgă, prezentat de mult apreciatul organist spaniol Juan de la Rubia, organistul Catedralei La Sagrada Familia din Barcelona . În prima parte a concertului, muzicianul va susține un recital de orgă, iar în partea a doua - alături de Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, va interpreta, în premieră, Messe Chorale N° 4 de Charels Gounod.

Festivalul Internațional de Muzică "J.S. Bach" este organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Ambasada Italiei în Republica Moldova, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Studioul tehnic pentru copii "Inventor", Total Leasing & Financial, GSS-SECURITATE, Hotelul BERD'S, AGEPI, Vinăria Purcari, Casa IMAGO.

27 MARTIE - DESCHIDEREA (DE LA BACH LA YSAŸE)

http://organhall.md/concerte/de-la-bach-la-ysaye

29 MARTIE - RECITAL DE CHITARĂ

http://organhall.md/concerte/recital-de-chitara-4

31 MARTIE - KIEV BRASS QUINTET

http://organhall.md/concerte/kiev-brass-quintet

2 APRILIE - RECITAL DE ORGĂ