Arhivă : Agenda de concert Înapoi

De la Berlin la București, pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, violonistul Aron Cavassi

Publicat: joi, 10 Martie 2016 , ora 13.07

În toamna anului 2014 Aron Cavassi este admis la Universitatea de Arte din Berlin, în clasa de vioară prof. Marianne Boettcher; ia parte la cursurile de măiestrie oferite de Marianne Boettcher (la Rheinsberg) și de Pierre Amoyal (la Passau), iar în 2015 lucrează cu Boris Kușnir, Christian Altenburger și Serghei Kravchenko (la Viena), apoi cu Remus Azoiței (la Sinaia, Academia de Vară). Tânărul violonist a răspuns invitației Stagiunii de marți seară și, împreună cu pianista Cătălina Bordeanu, studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof.univ.dr. Dana Borșan, vor susține un recital în Sala mică a Ateneului Român.

Aron Cavassi a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. Odată cu înscrierea la Școala de Muzică și Arte Plastice nr.3 din București, clasa prof. Paul Theodorescu se reorientează spre vioară, iar din clasa a VI-a este elevul doamnei profesoare Carmen Runceanu la Colegiul Național de Muzică «George Enescu» din București. În paralel a luat lecții sau a participat la cursuri oferite de Alexandru Gavrilovici, Varujan Cozighian, Gabriel Croitoru, Liviu Câșleanu, Dmitri Tombasov (Berlin); de asemenea a fost bursier la Academia Menuhin (Elveția) unde a lucrat cu Liviu Prunaru și Maxim Vengerov (2011).

Palmaresul tânărului violonist numără aproape 50 de premii, cele mai multe fiind premii I și 'Mari premii', dintre acestea evidențiindu-se în ultimii cinci ani: Marele Premiu la «Concursul internațional de interpretare muzicală Sigismund Toduță"- Deva (2010), Marele Premiu al «Concursului național de interpretare și creație muzicală Paul Constantinescu» - Ploiești (2010), Premiul I la Olimpiada națională în trei ani consecutivi: 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (București) și 2013 (Alba Iulia), precum și Premiul I la Concursul de interpretare "Victor Giuleanu" - București (2013).

Repertoriul său este cuprinzător: de la cunoscute lucrări de Bach, Vivaldi, Haendel, Mozart, Paganini, Sarasate, Wieniawsky, Kreisler până la sonate de Franck, Enescu, Ravel, Ysaÿe, un loc important ocupându-l opusurile concertante de Mozart, Vieuxtemps, Lalo, Waxman, Bruch, Mendelssohn, Paganini, Sibelius, Brahms. Aron Cavassi a cântat ca solist împreună cu orchestrele Filarmonicilor din Rm.Vâlcea, Târgoviște și Bacău, de asemenea cu Orchestra Medicilor "Ermil Nichifor" și cu "Orchestra Simfonică București".

Cătălina Bordeanu a început studiul pianului la vârsta de 6 ani și a absolvit Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București la clasa prof. Doina Bazavan. În prezent este studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof.univ.dr. Dana Borșan. Încă din anii de liceu este pasionată de repertoriul dedicat pianului la 4 mâini: în 2010 obține Premiul I și Marele Premiu al categoriei, precum și Premiul I însoțit de un premiu special pentru interpretare la 4 mâini la Festivalul "Prietenii Muzicii / Pro-Piano România" - București, precum și la Concursul Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hașdeu"- Câmpina. Au urmat alte premii la Festivalul Internațional "Paul Polidor" (București - 2010, Buzău - 2011), la Concursul internațional "Pro-Piano România" - ediția 2012, dar și la concursurile internaționale "Giovanni Talente" (Italia, 2010) și "Alexandre Scriabin" (Paris, 2012).

Cătălina Bordeanu a participat la cursuri de perfecționare susținute de Mariusz Adamczak (Polonia) și Gerlinde Otto (Germania) - pian, și de Gabriel Alexandru Teclu - muzică de cameră (Belgia). Pianista a susținut recitaluri solo și împreună cu colegi de generație în cunoscute săli de concert din capitală - precum Palatul Cantacuzino, Cercul Militar Național, Institutul Italian de Cultură, Institutul Maghiar de Cultură, Ambasada Italiei și Ambasada Austriei la București, dar și recitaluri de pian în Lanvollon și Trégeux (Franța).

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro

Biroul de presă
www.fge.org.ro