Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Angèle Dubeau și muzica lui Ludovico Einaudi la Ateneul Român

Publicat: marți, 16 Februarie 2016 , ora 11.38
Cunoscuta violonistă canadiană, Angèle Dubeau, revine în România după 32 de ani pentru susținerea unui concert unic ce va avea loc în Sala Mare a  Ateneului Român, duminică, 13 martie, de la ora 11.30. Cu această ocazie, se vor face auzite pentru prima dată în România, lucrări de Ludovico Einaudi, unul dintre cele mai importante nume din muzica clasică contemporană internațională, cu un remarcabil succes de public. De asemenea, vor fi interpretate piese compuse de Arvo Pärt, cel mai des interpretat compozitor de muzică clasică contemporană din ultimii cinci ani. Artista va cânta alături de La Pietà - un ansamblu cameral feminin format din unele dintre cele mai bune muziciene ale Canadei. Emoția și nerăbdarea venirii artisei Angèle Dubeau în România este cu atât mai mare, având în vedere că va cânta pe vioara Stradivarius numită "Des Rosiers", una dintre cele mai valoroase din lume, fabricată în 1733 și inclusă în Patrimoniul Național al Canadei.

Angèle Dubeau, una dintre cele mai cunoscute și premiate violoniste din Canada se numără printre puținii artiști de muzică clasică internaționali câstigători ai unui Disc de Aur pentru numărul-record de discuri vândute. Artista a susținut concerte în toată lumea și a obținut numeroase premii internaționale, iar de 20 de ani conduce "La Fête de la Musique de Mont-Tremblant", un festival de muzică clasică. La vârsta de 15 ani, în timpul studiilor făcute la Conservatorul din Montreal, Angèle Dubeau a câștigat primul premiu important. A urmat Juilliard School of Music din New York, cu Dorothy DeLay, apoi a luat lecții de perfecționare cu marele violonist și pedagog român, Ștefan Gheorghiu, de care sunt legate nostalgia și dorința revenirii în România, după o perioadă de peste de 30 de ani.

Artista va urca pe scena Ateneului Român alături de La Pietà, ansamblu alături de care ajunge pe ecrane și pe marile scene de pe toate continentele, iar acum, pentru prima dată în România. În 2015, Angèle Dubeau & La Pietà au fost premiate la Gala Felix (echivalentul canadian al premiilor Grammy americane) pentru albumul " Ludovico Einaudi – Portrait". Albumul a fost ascultat online de 5 milioane de oameni din toată lumea în doar două luni. O parte dintre piesele de pe acest album vor fi incluse în repertoriul concertului de la Ateneul Român.

Organizatorii concertului sunt Societatea Muzicală și Ambasada Canadei la București. Evenimentul este comunicat de Media Image Factory, agenție specializată în promovarea proiectelor sociale și culturale.

Concertul de la București face parte din turneul internațional organizat în Europa, "The World of Ludovico Einaudi and Philip Glass" și este primul în care se interpretează pe o scenă românească muzica lui Ludovico Einaudi.

Ludovico Einaudi, Philip Glass și Arvo Pärt sunt cele mai importante nume din muzica clasică contemporană, toți reprezentanți ai stilului consonant, însă fiecare cu un stil componistic distinct, inconfundabil; toți preocupați de modul în care muzica reflectă către public trăiri, senzații; toți, cu un remarcabil succes de public care găsește în lucrările lor o muzică construită pe schemele muzicii clasice, însă cu un tip de expresivitate adaptat omului contemporan.

Albumele italianului Ludovico Einaudi sunt în topul vânzărilor de muzică de pe întregul mapamond (nu doar în cele de muzică clasică), iar lucrările americanului Philip Glass apar în repertoriile marilor interpreți de astăzi, opusurile lui fiind de altfel unele dintre cel mai des interpretate din repertoriul contemporan american.

Programul concertului de la București cuprinde, de asemenea, și lucrări semnate de alți creatori contemporani, cum este cazul lui Michael Nyman (creatorul celebrei coloane sonore din filmul "Pianul").

Vioara Stradivarius "Des Rosiers" nu se va auzi doar la Ateneul Român, ci și la un cămin de copii din București. După concertul de la Ateneul Român, luni, 14 martie, Angèle Dubeau și La Pietà vor susține un concert umanitar dedicat copiilor fără posibilități materiale. În ceea ce privește programul acestui moment, artiștii vor interpreta o întreagă colecție muzicală, de la videoclipuri (Angry Birds), la filme (Pirates of the Caribbean, Lord of the rings) și teme speciale cunoscute de copii.

Programul concertului din 13 martie, de la ora 11.30 (accesul în sală se face până la ora 11:15), Sala Mare, Ateneul Român:

Philip Glass: La Belle et la Bête: "Ouverture", Suite from The Hours: "Movement 1"

Ludovico Einaudi: Divenire, Giorni dispari, Run, I giorni, Life, Experience

Michael Nyman: À la folie

Marjan Mozetich: Postcards from the Sky: "Unfolding sky"

Maxime Goulet: Présentation concertante

Arvo Pärt: Mozart Adagio

Jumătate dintre bilete vor fi puse în vânzare, cealaltă jumătate fiind rezervată oficialităților și invitaților speciali. Prețul biletelor este de 115 lei pentru locurile din sală, de 350 de lei pentru locurile din lojile de rangul I și de 600 de lei pentru locurile din Loja Regală – disponibile online prin Eventim (www.eventim.ro).